Zagreb: Sastanak stručnih skupina Hrvatske i SCG o manjinama

TREĆI sastanak stručnih skupina o manjinama Hrvatske i Srbije i Crne Gore korak je dalje u unapređenju položaja hrvatske i srpske manjine u dvjema zemljama, ocijenjeno je u četvrtak u Zagrebu, a tekst bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina mogao bi biti parafiran do ljeta.

Prema riječima voditelja hrvatskog i srpsko-crnogorskog izaslanstva, pomoćnika ministra vanjskih poslova Nenada Preloga i pomoćnice ministra za ljudska i manjinska prava Jelene Marković, na današnjem je sastanku usuglašen veći dio sporazuma, a neke preostale točke mogle bi biti usuglašene do ljeta.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o elementima sporazuma na kojima će inzistirati Hrvatska, voditelj hrvatskog izaslanstva rekao je da je "stajalište hrvatske delegacije, o čemu postoji suglasnost s hrvatskom zajednicom u Srbiji i Crnoj Gori, da je potrebna participacija u vlasti na lokalnoj, regionalnoj (pokrajinskoj) i državnoj razini". On je rekao kako je klauzula o participaciji na svim razinama vlasti ugrađena u sporazum, dodajući kako se detalji toga rješavaju izbornim zakonom te kako je u Hrvatskoj pitanje participacije manjinskih zajednica riješeno ustavnim zakonom, a kako to sada treba riješiti u Srbiji i Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, sporne točke u razgovorima tiču se načelnih pitanja, vezanih uz samu preambulu sporazuma, o tome da li će se sporazumom regulirati i neka konkretna pitanja poput državljanstva, viznog režima i sl. ili će se on odnositi na ono što standardno obuhvaća ovakav sporazum, dok se konkretna pitanja reguliraju o sklopu odgovarajućih zakona.

Predstavnica Srbije i Crne Gore istaknula je da potpisivanje ovog sporazuma spada među vanjskopolitičke prioritete obiju država.

Prema njezinim riječima, u međuvremenu je u Srbiji i Crnoj Gori, uz postojeći zakon o pravima manjina, donesena i Ustavna povelja o ljudskim i manjinskim pravima te je formirano nacionalno vijeće hrvatske manjine. Marković je istaknula kako obje nacionalne manjine, koje su konzultirane prije sastanka, ističu da "ukupna normalizacija međusobnih odnosa utječe i na popravljanje položaja obiju manjina" te kako je riječ o pozitivnom procesu, dodajući da su glavni problemi koji muče manjine vezani uz povratak izbjeglica i imovine, te pune i odgovarajuće zastupljenosti na svim razinama vlasti.

Sastanak izaslanstava Hrvatske i Srbije i Crne Gore, održan u četvrtak, treći je po redu nakon što su prije godinu i pol dana pokrenuti prvi razgovori posvećeni pitanjima zaštite i prava manjina. Razgovori o ovoj problematici, prema riječima predstavnika obiju zemalja, malo su zastali jer se čekalo donošenje ustavnog zakona o pravima manjina u Hrvatskoj.

Pročitajte više