Zagreb: Smijenjen direktor "Gradskih groblja" Darko Borovina

SKUPŠTINA trgovačkog društva "Gradska groblja" na današnjoj je sjednici smijenila Darka Borovine s dužnosti direktora "Gradskih groblja", izvijestio je Ladislav Prežigalo, predsjednik Skupštine trgovačkih društava grada Zagreba.

Do provedbe natječaja za izbor novog direktora, u roku od tri mjeseca, na čelnom mjestu "Gradskih groblja" bit će zaposlenica Martina Kollenz, rekao je Prežigalo nakon sjednice Skupštine.

Prežigalo je naveo da je Borovina smijenjen "zbog narušenih međuljudskih odnosa u toj tvrtki, a ne zbog novinskih napisa".

U medijima je već duže vrijeme isticano kako je Borovina za kojeg navode da je HNS-ov kadar, oštetio tvrtku za oko tri milijuna kuna jer je dao izraditi grobnice na Markovu polju po nevažećem ugovoru i 65 posto višoj cijeni, a revizija je utvrdila da je radio suprotno Zakonu o javnoj nabavki.

Nakon što je bivši voditelj sektora nabave i prodaje Davor Ožvald prijavio Borovinu zbog negospodarstvenog ponašanja, on mu je u travnju dao izvanredni otkaz, a na posao ga nije primio niti nakon što je sud to naložio, i to još u srpnju.

U međuvremenu su se dogodile i druge stvari i druga prijava, rekao je Prežigalo obrazlažući razloge za današnju Borovininu smjenu.

Naglasio je da će M. Kollenz poštovati sudsku odluku o vraćanju Davora Ožvalda na posao.

Nakon što je u dnevni red uvrštena točka o opozivu direktora Borovine, četiri HNS-ova člana skupštine napustila su sjednicu (Srećko Ferenčak, Nenad Crnić, Marko Pušić i Stipe Tojčić), a jedan je glasovao protiv (Krešimir Franjić).

Ferenčak je izjavio da Skupština nije ovlaštena da raspravlja o sudskim procesima i da će Borovina, ako je prekršio zakon, za to odgovarati. "Ako direktor ne radi dobro treba ga smijeniti, ali ni jedan direktor nije smijenjen jer je vodio sudski postupak sa svojim radnikom", dodao je.

Član trgovačkog društva Tomislav Jelić (HB) je ocijenio kako je Borovina trebao biti smijenjen još u lipnju zbog loših poslovnih rezultata i nepoštivanja rješenja općinskog suda. Njegovo je mišljenje da je "danas to tek jedna politikantska odluka".

Na sjednici Skupštine bila je i gradonačelnica Vlasta Pavić koja je podržala Borovininu smjenu, jer, navela je, nije postupao po sudskoj odluci što nanosi veliku štetu ugledu i interesu grada.

Pročitajte više