Zagreb: U gliptoteci HAZU otvorena izložba Dubravke Rakoci

GLIPOTEKA Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od sinoć je mjesto gdje se kulturna javnost hrvatskoga glavnog garda može upoznati sa samostalnom izložbom Dubravke Rakoci pod nazivom "Gliptoteka".

I dok će ta izložba, postavljena na drugome katu Gliptoteke, biti otvorena do 1. lipnja, samo sinoć u dvorištu te zagrebačke kulturne i umjetničke ustanove postavljena je svjetlosna instalacije Dubravke Rakoci koju je realizirao Miljenko Bengez iz kazališta andTD.

Po riječima autorice, postavljena svjetlosna instalacija govori o važnome mjestu koje arhitektura ima u njezinoj umjetnosti. Odnosno, kako je objasnila Rakoci, svjetlosna instalacija zapravo potvrđuje oblik toga dvorišta, odnosno njegovu arhitekturu.

Umjetnica je istaknula da je na istim načelima postavljena i njezina izložba kružnih crvenih i crnih platna na drugome katu Gliptoteke te da je odabirom slaganja platna htjela poštovati specifičnost tlocrta toga izložbenog prostora.

Samostalnom izložbom Dubravke Rakoci Gliptoteka HAZU se priključila inicijativi Uprave muzeja u Francuskoj koja od 2001. poziva zemlje potpisnice Konvencije o europskoj kulturnoj suradnji na sudjelovanje s muzejsko-galerijskim programima u tematskoj cjelini "Proljeće u muzejima".

Ove godine podnaslov te akcije je "Misterij i otkrića" kojim se ističe koncepcija objedinjavanja različitih umjetnosti. Slijedom tih razmišljanja uz izložbu tiskan je i katalog kojega je dizajnirala Dubravka Rakoci, a literalni tekst napisao Goran Tribuson. Tematske cjeline Tribusonova teksta su: Zemljovidi i stope, Alkemičarsko zlato, Plošni svemir, Amerikanac u Parizu, Amsterdamski prozor i norveški fjord, Divlje životinja, Klopka za svjetlo i Slike od slova do slova u krugu.

Dubravka Rakoci diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Raula Goldonija. Izlaže od 1979. a kao dobitnica više međunarodnih stipendija boravila je na umjetničkim akademijama diljem Europe.

Nagrađena je 1995. Vjesnikovom nagradom "Josip Račić", a dobitnica je i nagrade "Sedam sekretara SKOJ-a" 1984.



(Hina) ip jn

Pročitajte više