Zagreb: Uhićen krijumčar s više od 10.000 tableta ecstasya

NA GRANIČNOM prijelazu Bregana policija je jučer rano ujutro od 35-godišnjeg nizozemskog državljanina porijeklom iz SR Jugoslavije zaplijenila 10.384 tableta ecstasya, izvijestila je danas zagrebačka policija.

Krijumčar je drogu pokušao unijeti u Hrvatsku u posebno izrađenom spremniku u automobilu ´audi A6´, a prema policijskim saznanjima ecstasy, vrijedan između 300 i 500 tisuća kuna, nije bio namijenjen hrvatskom tržištu.

´Provedenom kriminalističkom obradom utvrđeno je da je porijeklo droge najvjerojatnije s područja zemalja Beneluksa, te da je krajnje odredište ecstasya bilo tržište BiH i Jugoslavije´, kazao je na izvanrednoj konferenciji za novinare načelnik Odjela kriminaliteta droga zagrebačke policije Zoran Babić.

Dodao je da je na pronađenim tabletama bio otisnut znak klompe, kao i na dijelu ecstasya iz najveće pojedinačne zapljene te vrste droge, pronađene kod hrvatskog državljanina u prosincu prošle godine. Tada je, također na Bregani, u automobilu pronađeno više od 42.000 tableta ecstasya.

´Policija nastavlja obradu u cilju utvrđivanja eventualne povezanosti ova dva slučaja´, kazao je Babić, dodajući da je uhićeni krijumčar sinoć priveden istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda.

Nizozemski državljanin, u čijem su automobilu bile još dvije državljanke BiH, na granični prela Bregana došao je jučer oko 3,15 sati.

Kako je vozilo bilo gotovo potpuno ispunjeno prtljagom granični je policajac posumnjao da bi putnici mogli nešto krijumčariti, a nakon što je službeni pas reagirao na prisutnost droge, policija je od suda zatražila nalog za pretragu automobila.

Pretragom je otkriven posebno pregrađen prostor u spremniku za plinsko gorivo u kojem se nalazilo 10.384 komada ecstasya, teških više od tri kilograma.

Po podacima MUP-a, u posljednje tri godine zaplijenjeno je 133.516 tableta ecstasya, gotovo pet puta više nego u prethodnom trogodišnjem razdoblju kada je zaplijenjeno 26.123 tableta.

Pročitajte više