Zagreb: Urbanističko-arhitektonski natječaji za blok Badel i poslovni kompleks URIHO

ZAGREBAČKO Gradsko poglavarstvo danas je utvrdilo dva programa javnih urbanističko-arhitektonskih natječaja za urbanističko-arhitektonsko rješenje: tzv. Bloka Badel omeđenog Šubićevom, Martićevom, Derenčinovom i Vlaškom ulicom i za kompleks poslovne namjene na prostoru URIHO-a između Avenije Dubrovnik i Kajzerice.

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić je naglasila da će se time napokon krenuti u realizaciju planiranih investicija na što se čekalo dvije godine otkako je Blok Badel u gradskom vlasništvu i riješiti problem ustanove URIHO, koja od Grada dobiva stalne novčane dotacije, izgradnjom novog proizvodnog kompleksa.

Osim za URIHO, prostor između Kajzerice i Avenije Dubrovnik predviđen je i za gradnju hotela i četveroetažnog parkirališta, dok će se u Bloku Badel zgrada destilacije sačuvati i sanirati, dvoetažna zgrada skladišta će također biti zaštićena kao i bivša tvornica "Gorica" s tim da će i rekonstruirane i nove zgrade imati stambeno-poslovnu namjenu i sadržaje javne namjene.

Na prijedlog gradonačelnice Pavić s današnje sjednice Poglavarstva povučena je točka izmjena i dopuna Programa mjera za unapređenje stanja u prostoru Grada Zagreba zbog, kako je objasnila, dodatnih usuglašavanja između dva koalicijska partnera SDP-a i HNS-a.

"Cilj mi je da se odluke na Poglavarstvu donose konsenzusom o važnim pitanjima za Grad Zagreb kao što je i pitanje urbanističkog planiranja", rekla je gradonačelnica dodajući kako će do kraja mandata inzistirati da se koalicijski sukobi izbjegnu.

Pročelnica Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša Ana Mrak Taritaš je podsjetila da su detaljni planovi uređenja (DPU) žutom bojom označeni u Generalnom urbanističkom planu i da se prijedlozi za drugačijim obuhvatom DPU ili objedinjavanjem dva takva plana koje npr. dijeli prometnica moraju riješiti kroz izmjene i dopune GUP-a.

Napomenula je da se kod izrade DPU gleda i širi prostorni obuhvat, a na upit je li to bio slučaj i s tzv. Mamićevim neboderima rekla je da ne može odgovarati za postupke ljudi koji su tada bili nadležni u Zavodu. Najavila je da će se u svibnju održati interdisciplinarni okrugli stol "Neboderi u Zagrebu, Neboderi u Europi" gdje će o gradnji visokih kuća govoriti i stručnjaci iz inozemstva.

Danas je utvrđen i program za provedbu pozitivnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za stambeno-poslovnu građevinu u Rubetićevoj ulici te verificirana dva programa za izradu Urbanisitičkog plana uređenja Odra II i dijela naselja Popovec.

Za dosadašnje investicijsko održavanje Stadiona Maksimir Grad je izdvojio 4,59 milijuna kuna, a za radove na uređenju skijališta na Sljemenu 28 milijuna kuna.

Pročitajte više