Zagreb: Zaposlenima u gradskim uredima 400 kuna uskrsnice

ZAPOSLENI u zagrebačkim gradskim uredima, službama, zavodima i javnim ustanovama u predškolskom odgoju i naobrazbi te skrbi o djeci predškolske dobi dobit će 400 kuna uskrsnice, odlučilo je danas Gradsko poglavarstvo.

Financijsku potporu od 50000 kuna Poglavarstvo je odobrilo Savezu samostalnih sindikata Hrvatske, a 30000 kuna Nezavisnim hrvatskim sindikatima za organizaciju obilježavanja Međunarodnog praznika rada u zagrebačkom parku Maksimiru.

Sa sjednice je Zagrepčanima upućen poziv da u subotu dođu na Bundek i sudjeluju u akciji "Uljepšajmo Bundek".

Današnja sjednica Gradskog poglavarstva počela je osvrtom i opširnim izvješćem o stanju i kakvoći zraka na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševcu.

Direktor tvrtke ZGOS koja provodi sanaciju odlagališta ponovio je kako su mjerenja pokazala da zrak na Jakuševcu nije opasan za zdravlje ljudi, ali da smrad utječe na kvalitetu života. Najavio je da će pojačati radove, uvođenjem treće smjene kako bi sanacija završila mjesec ranije, u kolovozu, a građani su pozvani da obave spirometrijsko mjerenje u Poliklinici za bolesti dišnih sustava, koje je besplatno.

Detaljno izvješće o obavljenim zadacima u 2002. Policijske uprave Zagrebačke, koje je upućeno Gradskoj skupštini, podnio je načelnik PUZ-a Ivan Babić.

U Zagrebu je u prošloj godini počinjeno 21.198 kaznenih djela što je za 1,5 posto manje u odnosu na godinu ranije, a od toga ih je razriješena polovica.

U prošloj je godini bilo 11 ubojstava, a što je najmanje u posljednjih 10 godina.

Počinjeno je 595 razbojstava, što je 57,8 posto više nego 2001., ali ih je i dvostruko više razriješeno nego 2001.

Teških krađa bilo je 10,5 posto više, ali je zaustavljen trend porasta provalnih krađa u domove, trgovine i kioske. U padu je kriminalitet zloporabe droga za 22,1 posto, a i području gospodarskog kriminaliteta zabilježeno je 39,5 posto manje kaznenih djela.

Policija je lani podnijela i 248 prekršajnih prijava zbog nasilničkog ponašanja u obitelji. Babić je najavio da će se tijekom ove godine raditi na sprječavanju kaznenih djela, posebice prevenciji provalnih krađa u kuće i stanove i nadzora škola i vrtića "programom policajaca u zajednici".

Gradskoj Skupštini upućen je i prijedlog da se upola manje plaća komunalni doprinos na garaže, tavane i podrume.

Pročitajte više