Zagreb: Završena proslava uvrštenja mons. Bozanića u kardinalski zbor

SVEČANIM euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali završena je nadbiskupijska i domovinska proslava uvrštenja u Kardinalski zbor Svete rimske crkve mons. Josipa Bozanića, nadbiskupa i metropolita zagrebačkog.

Prvi put kao kardinal zagrebački nadbiskup Bozanić danas je predvodio misu na kojoj su sudjelovali svi članovi hrvatskog episkopata, biskupi iz BiH te nekih susjednih zemalja, a u misnom slavlju prvi je put u katedrali sudjelovao i novi apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano. Misno slavlje uveličalo je i oko 400 svećenika zagrebačke nadbiskupije.

Kardinala Bozanića pozdravili su pomoćni zagrebački biskup Josip Mrzljak, predstavnici klera, redovnika i redovnica, vjernika laika, hrvatske dijaspore, zadarski nadbiskup i potpredsjednik HBK mons. Ivan Prenđa te kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

U današnjoj propovijedi kardinal Bozanić poželio je da njegova kardinalska služba u Crkvi bude snažniji poticaj za vjerodostojno življenje evanđelja i za razvijanje crkvenosti, da ona bude zalog sloge i jedinstva kojemu, kako je rekao, trajno prijete uski sebični interesi pojedinaca i skupina koji ne rade za dobro Hrvatske. Zaželio je da u društvenom životu ljudi različitih svjetonazora u njegovoj službi kardinala prepoznaju katoličku otvorenost za dijalog.

Povezujući svoje proglašenje kardinalom i 25. obljetnicu pontifikata Ivana Pavla II., kardinal Bozanić je istaknuo da je pontifikat Svetoga Oca za hrvatski narod bio iznimno važan u doba komunizma, kada je Sveti Otac i te kako razumio potlačenost Crkve i hrvatskog naroda. Hrvatska povijest bi bez njegovih riječi i zauzimanja bila nepotpuna, dodao je kardinal Bozanić.

Podsjetio je na Papine riječi s njegova prvog pohoda Hrvatskoj godine 1994. da je Crkva dužna promicati i donositi slogu i istinu, premda takvi plodovi rastu na drvetu križa.

Na završetku misnoga slavlja, kardinala Bozanića, sve nazočne i vjernike katolike u Hrvatskoj prvi je put u zagrebačkoj katedrali pozdravio novi apostolski nuncij Francisco Javier Lozano. Rekao je da će Kristov uskrsni pozdrav "Mir vama" biti geslo njegova poslanja u Hrvatskoj, gdje je kršćanstvo prisutno više od 13 stoljeća.

Ponovio je kako je Sveti Otac osobito sklon hrvatskom narodu i da prema njemu pokazuje posebnu solidarnost, te je zaželio da Hrvatska krene u bolju budućnost nakon rata. Istaknuo je kako je Sveta Stolica spremna surađivati s Hrvatskom na putu prema europskim integracijama.

Današnje svečano euharistijsko slavlje i središnja proslava proglašenja mons. Bozanića kardinalom završili su himnom "Lijepa naša".

Pročitajte više