ZAGREB: ZAVRŠENA REGIONALNA KONFERENCIJA O LOKALNOJ UPRAVI

Usvajanjem Završne deklaracije i Memoranduma o suglasnosti o preuzetim obvezama za stvaranje djelotvornog demokratskog upravljanja na lokalnoj i regionalnoj razini, koji su potpisali ministri ili državni tajnici relevantnih ministarstava zemalja obuhvaćenih Paktom o stabilnosti, u utorak u Zagrebu je završena dvodnevna regionalna ministarska konferencija zemalja jugoistočne Europe o lokalnoj upravi.

Konferencija pod nazivom "Djelotvorno demokratsko upravljanje na lokalnoj i regionalnoj razini: kakvu lokalnu upravu želimo do 2010.?" održana je u zajedničkoj organizaciji Pakta o stabilnosti, Vijeća Europe i hrvatske Vlade.

"Prvi put dosad su svi relevantni ministri iz zemalja jugoistočne Europe odlučili zajednički poduprijeti proces reformi, ne samo u svojim zemljama, nego u cijeloj regiji i omogućiti preraspodjelu vlasti prema regionalnoj i lokalnoj razini", rekla je na završnoj konferenciji za novinare supredsjedateljica Radnog stola 1 Pakta o stabilnosti Lidija Topić, ocjenjujući po tome ministarsku konferenciju u Zagrebu jedinstvenom.

Državni tajnik iz Središnjeg državnog ureda za upravu RH Antun Pelarić novinarima je rekao da je zagrebački skup bio prilika za razmjenu stručnih mišljenja, koji je poslužio za jačanje regionalne suradnje i potvrdu namjere zemalja jugoistočne Europe da na svim razinama ostvare učinkovitu demokratsku upravu.

U završnoj deklaraciji sudionici konferencije između ostalog su potvrdili da je jačanje demokracije preduvjet društvenog i gospodarskog razvitka jugoistočne Europe i da se ne smije ograničiti samo na državnu razinu, već mora obuhvatiti sve razine vlasti.

Utvrđeno je da su zemlje obuhvaćene Paktom učinile mnogo na jačanju lokalne uprave, ali da još mnogo toga preostaje učiniti, a istaknuta je i važnost prekogranične suradnje između lokalnih zajednica i njihovih vlasti u svrhu promicanja međusobnog razumijevanja, održivog razvoja i, posljedično, pomirbe i stabilnosti.

Među kriterijima iznesenim u završnoj izjavi potrebnim za reformu uprave navodi se raspodjela ovlasti i sredstava između institucija središnje i lokalnih vlasti, sukladno Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi, izgradnja snažnih institucija vlasti, dijalog i razmjena ideja između predstavnika središnje i lokalnih vlasti, a ističe se i potreba da predstavnici obiju razina vlasti u odgovarajućim projektima surađuju s institucijama civilnog društva.

Polazeći od važnosti načela subsidijarnosti i činjenice da središnja vlast mora stvoriti odgovarajuće uvjete za učinkovitu demokratsku lokalnu upravu, u Memorandumu su ministri potpisom potvrdili važnost pune provedbe načela Europske povelje o lokalnoj samoupravi i obvezali se na izradu Radnih programa za bolju lokalnu upravu na temelju nacrta iznesenih na konferenciji te na njihovu provedbu u punoj suradnji s nacionalnim udrugama lokalnih vlasti u svojim zemljama.

Zahvalivši se Hrvatskoj na uzornoj organizaciji konferencije, ministri su se u završnoj deklaraciji suglasili razmatrati rezultate provedbe programa u pojedinim zemljama i na razini regije na novom skupu koji bi za 18 mjeseci u Skoplju željela organizirati Makedonija.

(Hina) xdam ydv

Pročitajte više