Zagrebačka burza: 15 novih certifikata baziranih na zlatu, srebru, nafti i njemačkom indeksu DAX

 

U SRIJEDU 18. rujna Erste Grupa će na Zagrebačku burzu plasirati 15 novih strukturiranih vrijednosnih papira pod nazivom Turbosi.

Podloge papira koji će se izdati biti će bazirane na 4 različita instrumenta: Zlato, Srebro, Nafta i DAX. Veća količina vrijednosnih papira u ovoj tranši je opravdana s dva razloga: dospijeće postojećih papira, ali i značajan interes investitora koji nam pokazuje smjer u narednim razdobljima.
 
Strukturirani vrijednosni papiri, kao što su certifikati su proizvodi kojima bi trebali trgovati samo iskusni sudionici tržišta kapitala. Pri odluci o trgovanju strukturiranim vrijednosnim papirima s polugom te ostalim strukturiranim vrijednosnim papirima, alokacija sredstava u iste bi se trebala raditi pažljivo i s manjim dijelom portfelja. Neki od rizika povezanih sa strukturiranim vrijednosnim papirima su rizik izdavatelja, cjenovni rizik, a kod nekih vrijednosnih papira postoji i rizik poluge.
 
Baš ta poluga jedan je od razloga zašto su strukturirani vrijednosni papiri s polugom, poznatiji kao Turbo Certifikati promijenili ime u skraćeno Turbosi. Razlog za promjenu imena Turbo Certifikata u Turbose, leži u činjenici da se strukturirani vrijednosni papiri s polugom zbog svoje strukture u pogledu dokumentacije i rizika razlikuju od drugih strukturiranih vrijednosnih papira indeks, ili bonus certifikata, pojašnjavaju iz Erstea.
 
Sukladno tome, nova izdanja čija je dokumentacija odobrena od strane FMA u srpnju ove godine se izdaju u sklopu The Warrants programa.
 
 

Pročitajte više