Zagrebačka gradonačelnica u posjetu Skoplju

GRADONAČELNICA grada Zagreba Vlasta Pavić sa suradnicima je u utorak, prvoga dana službenog dvodnevnog posjeta glavnome gradu Makedonije, razgovarala sa svojim domaćinom, skopskim gradonačelnikom Ristom Penovim o jačanju suradnje između dva glavna grada.

Nakon razgovora u Vijeću grada Skoplja Penov je, povodom prvog posjeta na takvoj razini od osamostaljenja Hrvatske i Makedonije, kazao da su razgovarali o jačanju suradnje dvaju gradova.

Zaključeno je da se neka, vrlo pozitivna, iskustva Zagreba, posebice u gradskom prometu i komunalnoj samoupravi, mogu primijeniti i u Skopju, naglasio je Penov.

Pavić je izjavila da je Zagreb spreman surađivati sa svim glavnim gradovima zemalja u okružju čiji su problemi slični. Najveći problem Zagreba, pored prometa, jest nezaposlenost koja iznosi 12 posto, rekla je ona. Upravo iz tog razloga pokrenuti su određeni projekti, među kojima sufinanciranja malog i srednjeg podizetništva, što bi za Skoplje moglo biti također korisno iskustvo s obzirom da je nezaposlenost dvostruko veća.

Gradonačelnica Pavić sa suradnicima sastala se i s predstavnicima Gospodarske komore Skoplja i tom je prigodom zajednički konstatirano da bi za povećanje gospodarske suradnje bila potrebna razmjena informacija o postojećim proizvodnim i trgovačkim tvrtkama i njihovo predstavljanje na Zagrebačkom velesajmu, odnosno na Skopskom sajmu.

Tijekom poslijepodneva Pavić je posjetila Makedonski narodni teatar i neke znamenitosti Skopja, a u srijedu će se sastati sa ministrom lokalne samouprave Vlade Makedonije Aleksandrom Geštakovskim i posjetiti Ohrid.

Pročitajte više