Zagrebačka Gradska skupština o proračunu za 2005.

PRIJEDLOG proračuna grada Zagreba za 2005. od 5 milijarda i 650 milijuna kuna prošao je danas na sjednici Gradske skupštine prvo čitanje, uz oštre prigovore oporbe.

Oporba, naime, smatra da je predloženi gradski proračun predizborni, a ne socijalni i razvojni te da se ne brine za natalitet, obrazovanje, zdravstvo, socijalnu skrb i promet.

Prijedlog proračuna prošao je prvo čitanje, sa zaključkom Gradske skupštine da se prihvaća Izvješće Odbora za financije sa sažetim rezultatima rasprave svih mjerodavnih radnih tijela te obvezuje Gradsko poglavarstvo da za drugo čitanje proračunskog prijedloga za 2005. podnese Izvješće o rezultatima prošle rasprave.

Gradsko je poglavarstvo obvezno izvijestiti što je prihvaćeno iz rasprave u Skupštini te razloge zbog kojih pojedini prijedlozi nisu prihvaćeni.

Proračun za 2005. "dobro je utovljena SDP-ova purica koju će nam ova vlast s HNS-ovim mlincima poslužiti pred Božić", rekao je zastupnik HSP-a Goran Bradić. Po njegovu mišljenju "trećinu proračuna gradski uredi ubrizgat će sami sebi u vene da si poprave gradsku sliku".

Bradićeva stranačka kolegica Ernestina Novy-Radonić i Krešimir Franjić (HN) naglasili su da 27 posto proračuna odlazi na plaće gradske birokracije.

Mario Starešinić (HDZ) rekao je da se 70 posto proračuna puni iz prireza i poreza, dakle iz džepova građana, a da građani zauzvrat ne dobivaju nijednu školu i vrtić.

Dan Špicer (SDP) odgovorio mu je da će se otvoriti vrtić na Malešnici i uskoro na Jarunu, na što mu je Starešinić odgovorio kako četiri godine stalno sluša "bit će, samo što nije ...".

HDZ-ovci su podastrli podatak da u zadnje četiri godine u Zagrebu nije izgrađena nijedna nova škola i dječji vrtić te su se zauzeli za smanjenje birokratskoga gradskog aparata.

Oporba je zatražila i smanjenje prireza te predložila da grad odustane od zaduživanja.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić zastupnicima je obećao da će do drugog čitanja prijedloga gradskog proračuna razmotriti sve prijedloge, pogotovo one koji se odnose na vrtiće i škole.

Nije se složio sa zahtjevom za smanjenjem prireza i odustajanjem od zaduživanja, iznijevši podatak da se u tri godine grad zadužio za 500 milijuna kuna.

Glede tvrdnje oporbenih zastupnika da se 27 posto proračuna izdvaja za gradsku birokraciju Kojić je rekao da se izdvaja 11,9 posto, a ostatak se odnosi na plaće u, primjerice, dječjim vrtićima i sličnim ustanovama.

Zastupnici su prihvatili i imenovanje kazališne kritičarke Dubravke Vrgoč za ravnateljicu Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM).

Prihvaćen je i prijedlog zaključka o imenovanju članova u Upravno vijeće Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Prijedlog zaključka o razrješenju i imenovanju predsjednika Upravnog vijeća Opće bolnice "Sveti Duh" Gradski je ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb povukao zbog, kako je rečeno, dopunskih dogovora.

Po tom prijedlogu predsjednikom Upravnog vijeća Opće bolnice "Sveti Duh" trebao je postati bivši ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Foto: FAH

Pročitajte više