Zagrebačka policija za Martinje pojačano nadzire alkohol u vozača

ZAGREBAČKA policija danas je najavila da će tijekom Martinja, odnosno od četvrtka do subote, na širem zagrebačkom području u noćnim satima pojačano kontrolirati alkoholiziranost vozača i prekoračenje dopuštene brzine, te poziva građane da ako piju ne sjedaju za volan.

Pod geslom "Proslava Martinja DA, konzumiranje mladog vina DA, vožnja pod utjecajem alkohola NE" policija će od četvrtka do subote u vremenu od 22 do 6 sati pojačano alkotestirati vozače, poučena ranijim iskustvima da se tijekom blagdana krštenja mladog vina svake godine vozači malo opuste s alkoholom, što, upozoravaju u policiji, prijeti sigurnosti u prometu.

Stoga pozivaju građane da si, ako misle konzumirati alkohol, unaprijed osiguraju prijevoz kući, odnosno da se dogovore tko će voziti i ne piti, ili se odluče na gradski prijevoz ili taksi.

Prema policijskim podacima, za vrijeme Martinja iz godine u godinu povećava se broj evidentiranih alkoholiziranih vozača, ali smanjuje broj prometnih nesreća, dok u zadnje dvije godine za vrijeme Martinja nije bilo poginulih u prometu. Iz godine u godinu smanjuje se i broj ozlijeđenih.

Za Martinja 2001. evidentirano je 156 alkoholiziranih vozača te 318 prometnih nesreća, a u tom su razdoblju u prometu poginule dvije osobe.

U 2002. policija je tijekom blagdana vina evidentirala 177 alkoholiziranih vozača i 307 prometnih nesreća, a u prošloj godini 229 vozača pod utjecajem alkohola i 286 prometnih nesreća.

U policiji očekuju da će te brojke ove godine biti i manje, s obzirom na restriktivne odredbe novoga Zakona o sigurnosti prometa na cestama, posebno one o 0,0 promila.

Novi bi zakon, vjeruju, trebao popraviti i crne brojke koje iz godine u godinu rastu - s iznimkom 2002. s osam poginulih pod utjecajem alkohola, broj poginulih u nesrećama uzrokovanih alkoholom iz godine u godine drastično raste.

Tako je 2000. zabilježeno 15 poginulih pod utjecajem alkohola, 2001. njih 12, dok su prošle godine zbog alkohola poginule 32 osobe, a u prvih šest mjeseci ove godine njih 21.

Pročitajte više