Zagrebačka tvrtka razvila sustav za edukaciju liječnika. Reakcije su fantastične

Foto: Luka Šangulin/Index

ZAGREBAČKA tvrtka Dedal komunikacije, koju vodi liječnik dr. Zoran Milas, razvila je sustav za edukaciju koji liječnicima, ali i drugim strukama, omogućuje interaktivno učenje kroz rješavanje raznih problema.

Sustav se sastoji od hardverskog i softverskog dijela, odnosno monitora i aplikacija, koji liječnicima omogućuju da, umjesto da, kao do sada, slušaju predavanja, rješavaju stvarne slučajeve - postavljaju dijagnoze, određuju terapije i slično.

Dr. Milas kaže da su na ideju za stvaranje ovakvog sustava došli jer je njegova tvrtka često prisutna na raznim edukativnim događanjima te su uvidjeli nedostatke klasičnog pristupa edukaciji.

“Danas, pogotovo u medicini, ima dosta edukativnih događanja i tamo se sve često događa ex catedra - netko priča, drugi slušaju - i nakon 15 minuta gube pažnju. Shvatili smo da nešto treba promijeniti i odlučili da ćemo naći način kako sudionika predavanja staviti u aktivan položaj. U našem sustavu predavanje funkcionira tako da liječnik, predavač, pripremi nekakav konkretni, stvarni slučaj i onda grupu stavimo u položaj da moraju taj slučaj riješiti.

Dobili smo sudionika koji više nije objekt, nego subjekt edukacije. On je u aktivnom položaju i, osim što cijelo vrijeme komunicira preko touch screen ekrana, on komunicira i s ostalim sudionicima. Mi obično edukaciju osmislimo da imamo više takvih ekrana. Na događanjima je 50-ak sudionika, najčešće su to liječnici, i onda podijeljeni u grupe od pet-šest liječnika rješavaju određeni slučaj kroz određeno vrijeme. Aplikaciju stalno razvijamo, dodajemo nove module. Dodat ćemo modul gamifikacije, ona je postala jako popularna u edukativnim procesima, da dobijemo nešto slično escape roomu.

Kada smo krenuli u to, ja sam imao u glavi velike skupine liječnika - liječnike obiteljske medicine, interniste, no pokazalo se fantastično i za uske skupine, onkologe, hematologe, reumatologe. Ponekad se rješavaju i slučajevi gdje nema uvijek točnog odgovora, ali liječnici u tim situacijama diskutiraju, razmjenjuju znanja i iskustva”, kaže dr. Milas.

U Hrvatskoj je sustav već u upotrebi, a planiraju širenje i na Europsko tržište.

“Odradili smo niz edukacija u Hrvatskoj i nešto malo u Sloveniji te sad smo u fazi daljnjeg širenja izvan granica. Pregovaramo s jednom češkom agencijom koja želi biti zastupnik za češko i slovačko tržište, imamo partnera za Sloveniju, i cilj nam je do kraja godine pronaći partnere u Poljskoj i Mađarskoj. Za početak pokrivamo područje zemalja do Baltika. Europsko tržište, kad je medicina u pitanju, ima svoje specifičnosti. Drugačija su pravila u Europi, drugačija u Americi, a Europa nam je najbliža i za početak ćemo se orijentirati na ta tržišta”, kaže dr. Milas.

“Reakcije liječnika su fantastične. Kažu da je ovo sustav koji donosi novi standard u edukaciju. Prošle godine je u Hrvatskoj bilo preko četiri tisuće medicinskih događanja - od minijaturnih pa sve do velikih kongresa. Medicina se razvija jako brzo, dolaze sve pametniji lijekovi, medicina postaje personalizirana i vi čovjeka želite educirati da može prepoznati svog pacijenta i pravilno ga liječiti. Također, u medicini je dosta prisutna tzv. klinička inercija.

Na primjer, vidimo da nešto nije dobro, ali nam treba puno vremena kako bismo odreagirali, a kroz ovu aplikaciju mi čovjeka natjeramo da donosi odluke - koju pretragu napraviti, koju terapiju propisati. Kroz nove module ćemo postići da maksimalno simuliramo stvarnu situaciju jer resursi su uvijek ograničeni.

Mi u Hrvatskoj imamo problem da se trećina ili četvrtina pretraga uopće ne podigne. Znači vi ste čovjeku indicirali nekakvu skupu pretragu kao što je ‘magnet’, on je to obavio, međutim nikada nije podigao taj nalaz. Zašto? Pretrage se često indiciraju bez potrebe, na kraju ih nikad ne podignu, a to je veliki trošak za zdravstveni sustav. Zato je ljude, kroz ovakve sustave, potrebno educirati da resurse koriste racionalno”, pojašnjava dr. Milas.

Pročitajte više