Zagrebačka županija sufinancira projekt željezničke pruge

ZAGREBAČKA županija sufinancirat će izradu glavnog projekta željezničke pruge Podsused tvornica Sveta Nedelja Samobor Bregana s 915.000 kuna ili 25 posto ukupnog iznosa.

Taj su prijedlog na današnjoj sjednici prihvatili članovi Županijskog poglavarstva, a župan Stjepan Kožić je ovlašten za potpisivanje Ugovora o udruživanju sredstava za sufinanciranje projekta željezničke pruge u kojem će, osim Zagrebačke županije, sudjelovati i Grad Zagreb, također s 915.000 kuna, te Samobor, Sveta Nedelja i Hrvatske željeznice sa po 610.000 kuna.

Prometno povezivanje Zagreba sa ´zagrebačkim prstenom´ željezničkom prugom predviđeno je u prostornoj i planskoj dokumentaciji, izvijestila je pročelnica Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu Ljerka Rajaković.

Napomenula je da je 3,66 milijuna kuna vrijednost izrade glavnog projekta koji će ujedno biti i preduvjet za pokretanje postupka izdavanja građevinske dozvole.

Članovi Županijskog poglavarstva danas su odlučili osnovati javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zagrebačke županije. Dosad su se samo parkovi prirode Žumberak i Samoborsko gorje te Medvednica štitili na odgovarajući način, a odsad će to biti slučaj i sa 31 zaštićenom posebnom prirodnom vrijednosti gdje spadaju posebni rezervati (botanički, ornitološki i zoološki), park šuma Tepec-Palačnik-Stražnik te zaštićeni krajolici: Slapnica, Zelinska glava, Okić grad te spomenici prirode i parkovne arhitekture. Postoje još 33 prirodne vrijednosti u Zagrebačkoj županiji koje se trebaju zaštititi Zakonom o zaštiti prirode, čulo se na sjednici.

Na Županijskom poglavarstvu je odlučeno da se izrada izvedbenog projekta osnivanja Regionalne razvojne agencije povjeri Ekonomskom institutu i za to izdvoji 98.000 kuna. Donesena je i odluka o raspisivanju javnog natječaja za financijske potpore poduzetničkim centrima i inkubatorima koji će trajati do 31. ožujka, a za tu će namjenu biti izdvojeno 500.000 kuna. Na javni natječaj će se odsada morati javljati i organizatori manifestacija značajnih za turističku ponudu Zagrebačke županije i to temeljem danas prihvaćenog Pravilnika o načinu i postupku dodjele takvih potpora.

Udruzi proizvođača marke vina ´Kraljevina Zelina´ je dodijeljeno 40.000 kuna, a 25.000 kuna Udruzi ´Zlatna šajba´ za organizaciju Salamijade u Samoboru 22. ožujka.

Za sufinanciranje djelatnosti socijalno-humanitarnih i sličnih udruga u 2003. Zagrebačka županija danas je odlučila izdvojiti 1,5 milijuna kuna.

Pročitajte više