Zagrebački sudski vještak osumnjičen za lažnu procjenu

ZAGREBAČKA policija osumnjičila je 50-godišnjeg sudskog vještaka jer je dvostruko uvećanom procjenom nekretnine vlasniku jedne tvrtke omogućio podizanje oko dva milijuna kuna kredita od banke koja je podnijela kaznenu prijavu protiv obojice.

U policiji kažu da je sudski vještak, u svibnju 1997., namjerno dvostruko uvećao vrijednost nekretnine drugoosumnjičnog 48-godišnjeg vlasnika jedne tvrtke i tako doveo u zabludu banku koja je na temelju lažne procijene odobrila kredit drugoosumnjičenom.

On je u lipnju te godine na svoje ime uzeo kratkoročni kredit od tadašnjih 308 tisuća njemačkih maraka, a krajem 1997. i dugoročni kredit od oko milijun kuna za svoju tvrtku. Kao sredstvo osiguranja založio je nekretninu u svom i supruginom vlasništvu, koju je osumnjičeni vještak procijenio na dvostruko veći iznos od realnog.


Vlasnik tvrtke nije vraćao kredite, a nakon dovršenog ovršnog postupka njegova je nekretnina prodana za milijun kuna. Time je banka podmirila dio dugovanja, no ostala je zakinuta za drugih milijun kuna.

Sudski vještak osumnjičen je za zlouporabu položaja i ovlasti, a 48-godišnjeg vlasnika tvrtke za prijevaru i prijevaru u gospodarskom poslovanju, kažu u policiji koja je Općinskom državnom odvjetništvu u Jastrebarskom podnijela posebno izvješće.

Pročitajte više