Zagrebački Županijski sud mjesno nadležan za postupak izručenja Rajića Haagu

PREDSJEDNIK Vrhovnog suda Ivica Crnić odredio je zagrebački Županijski sud kao sud pred kojim će se voditi postupak za izručenje Ivice Rajića Haškom sudu, koji ga je optužio za ratni zločin u Stupnom Dolu (BiH) 1993.

Zagrebački Županijski sud je određen kao mjesno nadležan za postupak izručenja Rajića Haagu jer nije bilo moguće utvrditi Rajićevo prebivalište, priopćio je danas Vrhovni sud.

Budući da je zagrebački sud u tom predmetu već proveo više kaznenoprocesnih radnji, određeno je da vodi postupak protiv Rajića na zahtjev Haškog suda, a radi njegove predaje tom sudu, stoji u priopćenju.

Naime, nakon što je Rajića 5. travnja u Zagrebu uhitila policija, zagrebački Županijski sud je dostavio predmet Vrhovnom sudu da se odredi županijski sud pred kojim će se voditi postupak u Hrvatskoj.

Jedan od Rajićevih branitelja Željko Olujić za Hinu je izjavio kako je očekivao takvu odluku Vrhovnog suda, budući da je pravo predsjednika tog suda delegirati mjesno nadležni sud.

Olujić vjeruje da bi se sjednica sudskog vijeća na temelju haškog zahtjeva za izručenje Rajića mogla održati krajem idućeg tjedna.

Ponovio je ranije najave da će se obrana protiviti izručenju Rajića.

"Na temelju Ustava, Ustavnog zakona o suradnji s Haagom i Zakona o kaznenom postupku ima dovoljno elemenata da se Rajiću sudi u Hrvatskoj", rekao je Olujić i najavio da će te elemente iznijeti na sjednici sudskog vijeća.

Rajić je uhićen na temelju međunarodne tjeralice po nalogu Haškog suda, koji ga je prije osam godina optužio da je kao zapovjednik druge operativne skupine HVO-a iz Kiseljaka odgovoran za pokolj najmanje 16 muslimanskih civila u srednjobosanskom selu Stupni Dol, u listopadu 1993.

Pročitajte više