Zagrebački Županijski sud objavio optužnice protiv Ademija i Norca

ZAGREBAČKI Županijski sud u srijedu je na svojoj internet stranici objavio optužnicu protiv generala Rahima Ademija i Mirka Norca. Optužnica ih tereti da su tijekom akcije "Medački džep" 1993. godine počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Spomenuta optužnica Ademija, hrvatskog generala u mirovini, i Norca, koji se trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Zatvoru Glina između ostalog tereti da, nakon što su zajedno s drugim, višim časnicima Glavnog stožera Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova sudjelovali u planiranju, razradi i uvježbavanju ograničene vojne operacije "Džep ´93", kao zapovjednici nisu osigurali da pripadnici njima podređenih postrojbi budu na nedvojben način upoznati i podučeni sa svojim obvezama iz međunarodnih ratnih i humanitarnih konvencija i protokola, a unatoč tomu što su znali i bili svjesni da pri planiranju cjelokupne akcije i u donesenim zapovijedima za napad i za povlačenje te za druge borbene aktivnosti nisu ni formalno ni stvarno razrađeni elementi poštovanja ratnog i humanitarnog prava o postupanju sa zarobljenim neprijateljskim vojnicima, ranjenicima i bolesnicima, zatečenim civilima, njihovom imovinom i ratnim plijenom.

Ademi je tada bio vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja Gospić, a Norac zapovjednik 9. gardijske motorizirane brigade i Sektora 1, posebne operativno-taktičke grupe ustrojene specijalno za akciju "Džep 93".

U optužnici se također spominje da su oba optuženika bili svjesni da za zaštitu reda i sigurnosti na oslobođenim područjima, a time i za sprječavanje mogućih nedopuštenih postupanja, nije osigurana odgovarajuća podrška Vojne policije, to više što su postrojbe angažirane za tu akciju, posebice domobranske bojne, bile sastavljene mahom od domaćih ljudi iz okolice Gospića pogođenih dotadašnjim ratnim stradanjima, spremnih na osvetu.

Zanemarujući napose činjenicu da u selima i zaseocima na crtama planiranog napada (glavne crte napada bile su, kako također stoji u podignutoj optužnici, prema Divoselu, Čitluku, Počitelju i Metku), prebiva nekoliko stotina civila srpske narodnosti, piše u optužnici, Ademi i Norac tako su pristali i na njihova smrtna stradanja i oštećenja njihovih kuća i drugih objekata zbog planiranog djelovanja topništva, i na ubojstva tamo zatečenih civila srpske narodnosti, kao i na razaranje i palež kuća i grabež njihove imovine.

U optužnici u kojoj je poimence navedeno 28 civilnih žrtava i pet zarobljenih vojnika, od kojih su neki okrutno zlostavljani i masakrirani (trojica su zarobljenika preživjela mučenja, a jednoga od njih, koji je dobio status zaštićenog svjedoka, pretukli su puškama te gasili cigarete na njemu, pokušavši mu u jednomu trenutku odrezati i šaku, od čega su odustali), također se navodi kako Ademi i Norac nisu ništa poduzeli da spriječe i kazne odgovorne za ubijanja civila i ratnih zarobljenika, paljenja i rušenja kuća te pljačku koja je uslijedila po završetku akcije i potpisivanja Sporazuma o povlačenju hrvatskih snaga na početne položaje.

Optužnica zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva od 22. studenoga prošle godine svakog optuženika tereti po tri točke za zločine počinjene u akciji "Medački džep" pa do povlačenja HV-a s tog područja, odnosno od 9. do 17. rujna 1993.

B.S.

Pročitajte više