Zagrebački župnik bijesan zbog queer festivala u prostorijama župe: "Nestvarno"

IZ ZAGREBAČKE Župe svetog Blaža ogorčeni su jer su se u prostorijama čiji je vlasnik Župa prikazivali queer filmovi u sklopu festivala Queer Momenti. Festival se održao u prostoru Kinoteke u Kordunskoj ulici u centru Zagreba koji je trenutno u zakupu Grada Zagreba i njegova Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, no vlasnik je spomenuta zagrebačka župa u kojoj su sablažnjeni sadržajem koji je prikazan u njihovom prostoru.

Glas Koncila piše kako je "vjernike i župljane u središnjoj zagrebačkoj župi sv. Blaža u vazmenoj osmini iznenadila i uznemirila najava, a onda od utorka 26. travnja i održavanje Queer festivala u prostoru glasovite Kinoteke koja je vraćena u vlasništvo te zagrebačke župe prije 17 godina, a sada se nalazi u zakupu Grada Zagreba i njegova Centra za kulturu i film Augusta Cesarca".

Dodaju da je "već iz naziva festivala neprijeporno da je riječ o sadržajima koji duboko vrijeđaju kršćanske osjećaje". 

Župnik zgrožen

Župnik mr. Borna Puškarić je zgrožen queer festivalom. 

"Kad sam od jednoga župljanina doznao da je u kinu Kinoteka najavljen filmski program ‘Queer momenti’, više od iznenađenosti bio sam ražalošćen i razočaran. Pomalo naivno prvotno sam pomislio da se netko zabunio jer mi je bilo neshvatljivo kako bi Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, s kojim sam do sada vrlo dobro surađivao, napravio takvo što neprofesionalno, grubo prekršivši sporazum o ustupanju na korištenje poslovnoga prostora Kinoteke", rekao je Puškarić za Glas Koncila.

Dodaje kako je odmah zvao ravnateljicu Centra za kulturu i film. 

"Već sutradan, 7. travnja, odmah sam zamolio ravnateljicu Centra za pojašnjenje i jasno dao do znanja da bi održavanje takvoga programa bilo očita povrjeda sporazuma. Bio sam uvjeren da ćemo stvar riješiti dogovorno i da će Centar uvidjeti da takvim postupanjem ugrožava poslovni odnos sa Župom sv. Blaža, što im sigurno nije u interesu. Nažalost nije se dogodilo kako sam se nadao", rekao je. 

Župnik tvrdi da se queer festivalom krši sporazum

Priča kako se u ugovoru Centar za kulturu i film Augusta Cesarca obavezao da dvoranu neće koristiti za aktivnosti i sadržaje koji su protivni učiteljstvu Katoličke crkve i kršćanskomu moralu te da je prema tom ugovoru, "ako dođe do povrede morala i nauka Katoličke Crkve, Centar suglasan da se iseli iz poslovnoga prostora i preda ga u posjed i na korištenje Župi sv. Blaža".

Ogorčeno nastavlja kako je više puta razgovarao s ravnateljicom Centra i tražio poštovanje sporazuma te da joj je tako 12. travnja uputio službeni dopis u kojem je napisao da bi održavanje filmskoga programa Queer momenti bilo kršenje sporazuma, no da ravnateljica nije reagirala. 

"Ne zaboravimo da se to sve nažalost zbivalo pred Cvjetnicu i u Velikom tjednu", ističe župnik Puškarić. 

Zbog svega je, kaže, angažirao i odvjetnika te zatražio na Trgovačkom sudu privremenu mjeru zabrane održavanja spomenutog programa. 

Tražili da sud zabrani queer festival u Kinoteci, sud odbio

"Naša je argumentacija bila vrlo jasna: ‘Pacta sunt servanda!’ Ako smo se dogovorili da se dvorana neće koristiti za aktivnosti i sadržaje koji su protivni učiteljstvu Katoličke Crkve i kršćanskomu moralu, taj se dogovor mora poštovati. Sud je u ponedjeljak 25. travnja, premda jasno istaknuvši da bi održavanje takovoga programa kako je najavljeno moglo dovesti do vrijeđanja vjerskih osjećaja i sablazni u župljana župe sv. Blaža i vjernika katolika općenito, odbio privremenu mjeru koju smo tražili", govori župnik.

Dodaje: "Sud je čak konstatirao da je organizacija programa queer-tematike provokacija prema župi sv. Blaža, što je ne samo neprofesionalno, nego i izraz nepoštovanja. Žao mi je što Sud nije prihvatio privremenu mjeru jer je to bio u konačnici jedini način koji nam je preostao da zaštitimo ugled župe sv. Blaža i naših vjernika."

Da se u Kinoteci održava queer festival činilo mu se, kaže, nestvarnim, a Glasu Koncila je prenio i kakvu su sablazan doživjeli vjernici.

"Čini mi se nestvarnim da se ovo može dogoditi"

"Reakcije vjernika idu od nevjerice do uzrujanosti što je baš Kinoteka koja se nalazi iza crkve sv. Blaža izabrana kao mjesto održavanja programa čiji naslovi nisu prikladni da ih se uopće spominje. Plakate je bolje ne gledati. Zamislite situaciju da se u dvorištu iza naše crkve s jedne strane ulazi u dvorane u kojima se održava vjeronauk za djecu i mlade, probe zborova, okupljaju razne župne skupine, a s druge strane se, ponavljam, protivno sporazumu, puštaju filmovi queer-tematike. Čini mi se nestvarnim da se takvo što može dogoditi. Nažalost dogodilo se proteklih dana", rekao je Puškarić dodavši kako je Župno ekonomsko vijeće jednoglasno podržalo sve korake koje je dosad poduzeo.

Filmski program Queer momenti održan je od 26. do 30. travnja povodom 20. godišnjice zagrebačkog Pridea, festivala različitosti, prihvaćanja i slobode. Tijekom dvadeset godina u sklopu ovog programa prikazano je više od 500 filmova iz cijelog svijeta, a prvo izdanje festivala održalo se upravo u Kinoteci, stoji na službenoj stranici Kinoteke.

 

Pročitajte više