Zagrebačko Poglavarstvo prihvatilo prijedlog izmjena GUP-a

ZAGREBAČKO Gradsko poglavarstvo prihvatilo je danas konačni prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) grada i uputit će ga na prvo čitanje Gradskoj skupštini, na sjednici 26. siječnja.

Pročelnik Gradskog zavoda za prostorno uređenje Ivica Fanjek izvijestio je na konferenciji za novinare kako je tijekom javne rasprave zaprimljeno 2360 zahtjeva za izmjenom i dopunom GUP-a, od kojih je prihvaćeno 11 posto. Izrazio je zadovoljstvo velikim odzivom struke: urbanista i arhitekata u javnoj raspravi.

Fanjek je ocijenio da se izmjenama i dopunama nastoji postići to da GUP umjesto regulacijskog postane strategijski i usmjerujući dokument te najavio da će Zavod uskoro početi izradbu novog GUP-a. Dodao je da je skraćen postupak izdavanja lokacijskih dozvola koliko god je to bilo moguće.

Gradonačelnik Milan Bandić drži da GUP mora riješiti "gordijski čvor" bespravne gradnje socijalnog tipa i uopće, zaštititi podsljemenski dio ograničenjem gradnje, staviti u prvi plan javni interes odnosno gradske projekte i razvijati javno privatno-partnerstvo gdje će jedan od prvih primjera biti izgradnja kongresnog centra.

Fanjek je izvijestio da će u pojedinim naseljima (Sv. Klara, Oporovec, Resnički gaj, Kozari putovi ...) građani, zahvaljujući promjeni urbanističkih pravila, moći dobiti lokacijske dozvole (ako nisu na prometnim koridorima, vodonosnicima, zelenim zonama i sl.) te da će se dijelovi tih naselja rekonstruirati tako da građani dovijeka ne žive u slamovima.

Istodobno, u podsljemenskoj zoni prekinut će se izgradnja prevelikih objekata: na parceli gdje se prije moglo izgraditi 700 sada će biti dopušteno samo 400 četvornih metara uz obvezno osiguranje parkirališnog mjesta.

"Stvaramo preduvjete za saniranje bespravne gradnje, ali to ne možemo ostvariti bez dogovora s Vladom i Ministarstvom zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja, gdje za sada kucamo na zatvorena vrata", rekao je Bandić.

Slavko Dakić, pročelnik Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, naglasio je da je potrebno redefinirati urbani razvoj Zagreba, a najavio je i da će grad Zagreb zajednički prostorni plan raditi sa Zagrebačkom županijom.

Na upit zašto su u povodu poskupljenja vode i čistoće u Zagrebu od 1. veljače u dnevnim novinama objavljeni oglasi "Vodoopskrbe i odvodnje" i "Čistoće", gradonačelnik Bandić je odgovorio da su direktori tih tvrtaka građanima željeli dati objektivnu obavijest o tome zašto se uvode te nepopularne mjere. Ponovio je da je potrebno popraviti staru vodoopskrbnu mrežu, dovršiti izgradnju pročišćivača i uređenje odlagališta otpada na Jakuševcu te pripremiti izgradnju spalionice otpada.

Pročitajte više