Zagrebu nedostaje pet vrtića ukupnog kapaciteta tisuću mjesta

ZAGREBU nedostaje pet vrtića ukupnog smještajnoga kapaciteta od oko tisuću mjesta, izjavila je načelnica za predškolski odgoj Ministarstva znanosti i obrazovanja Marija Ivanković, dodavši kako je nadogradnja postojećih objekata samo krpanje rupa i gašenje požara, čime se ne rješava problem mališana i njihovih roditelja.

Oko sedam tisuća mališana ove će jeseni biti prvi put primljeno u 84 zagrebačka dječja vrtića - 55 državnih, 13 privatnih i 16 vjerskih, izjavila je Ivanković dodavši kako procjenjuje da ove godine oko tisuću mališana neće dobiti mjesto u vrtiću.

Iako su predbilježbe završene 1. lipnja, po riječima načelnice, konačni broj upisanih mališana znat će se nakon 1. rujna, odnosno nakon što roditelji sklope ugovore s vrtićima, rekla je Ivanković, pojasnivši da su mnogi roditelji, kako bi osigurali vrtićko mjesto svome mališanu, davali zahtjeve u više vrtića.

Za pedagošku je godinu 2004./2005. zaprimljeno oko 9500 zahtjeva za smještajem u vrtićima.

Marija Ivanković upozorila je kako Zagreb pati od kroničnog nedostatka dječjih vrtića, čija se gradnja samo obećava, ali je istina da su u posljednjih 15 godina izgrađena svega dva vrtića - "Malešnica" i "Sunce".

Poseban je problem i oko 700 djece koja se svakodnevno, zbog ograničenih kapaciteta matičnih vrtića, prevoze u druge vrtiće. Takav je primjer i vrtić na Jarunu iz kojeg se svakodnevno odvozi djecu u Vrapče i u Novi Zagreb.

Gospodarsko-socijalno vijeće dalo je preporuku da se potakne privatna inicijativa za osnivanje dječjih vrtića, rekla je, dodajući kako bi bilo nužno da grad počne izdvajati jednaka sredstava za sve vrtiće.

U pedagoškoj godini 2003./2004. vrtiće su u Zagrebu ukupno pohađala 29.864 mališana, njih 28.214 polazilo je redoviti 10-satni program, a 1650 djece bilo je uključeno u predškolske programe.

Pročitajte više