Zagrebu prijeti najezda komaraca

STRUČNJACI tvrde kako bi, zbog kiše i visokih temperatura, Zagreb mogla zadesiti jedna od najvećih najezdi komaraca ikada, piše Jutarnji list dodajući da iz tvrtke koja je unajmljena za obranu od komaraca tvrde da bi takva najezda bila velika katastrofa čije bi posljedice mogle biti kobne za kožu građana.

Potencijalnih žarišta: rupa na cestama i zelenim površinama ispunjenih kišnicom, ima na tisuće, a čim malo zatopli u njima će se početi stvarati ličinke komaraca.

Stjepan Presnec, direktor Eko-deratizacije, izjavio je za Jutarnji list kako su temperature više od 17 stupnjeva uz vlagu u zraku idealni uvjeti za komarce. Dodao je kako se s takvim vremenskim uvjetima ličinke u vrlo kratkom vremenu mogu razviti i poletjeti. Između 5. i 15 svibnja uobičajen je masovni razvoj komaraca, no prvi uvjet za nastajanje istih je vrijeme.

Jedna od najvećih najezdi komaraca zabilježena je prije dvije godine, no današnja vremenska situacija još je povoljnija za komarce nego što je tada bio slučaj. Zato stručnjaci procjenjuju kako će ovogodišnja najezda komaraca biti najveća ikad zabilježena.

Pročitajte više