Zahtjevi nisu ispunjeni, studenti se vraćaju u klupe: Pala blokada Filozofskog fakulteta

IAKO njihovi zahtjevi nisu ispunjeni, studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu sinoć su odlučili privremeno prekinuti blokadu, no tvrde i kako nastavljaju sa svojom borbom za besplatno obrazovanje.

Nastava je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu bila blokirana od 23. studenog. Razloge rušenja blokade studenti će pokušati objasniti na današnjoj konferenciji za novinare.

Prekinuta blokada i u Puli

Sinoć su i studenti Sveučilišta Juraja Dobrile u Puli sa 23 glasa za prestanak, 16 protiv i četiri suzdržana srušili blokadu te će se nastava u ponedjeljak normalno odvijati.

Razlog prestanka mogao bi se tražiti u nezainteresiranosti za blokadu, što dobro pokazuje i odaziv na današnji plenum, kao i nemogućnost pronalaska dobrovoljaca koji bi bili regrutirani na dužnost redara. Iako je blokada srušena, ono malo studenata koji su se okupili na plenumu istaknulo je kako ne odustaju od zahtjeva za potpuno javno financiranje visokog školstva.

I Senat pogurao odluku pulskih studenata

Do pada blokade je došlo i zbog djelomičnog ispunjenja postavljenih ciljeva, jer je danas Senat pulskog sveučilišta odbio prijedlog Povjerenstva za izmjenu zakonske regulative o visokom školstvu. Na sjednici su zaključili kako svi studenti za vrijeme trajanja zakonskog roka na studiranje imaju pravo na besplatno školovanje.

Pročitajte više