Zajednica liječenih alkoholičara pozdravlja primjenu novog zakona o sigurnosti cestovnog prometa

Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb pozdravila je danas stupanje na snagu zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji zabranjuje i minimalnu koncentraciju alkohola u krvi vozača. L

Zajednica u priopćenju upozorava da je alkoholiziranost jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća, uglavnom s teškim i s smrtnim posljedicama.

"Konačno u nečem prednjačimo u Europi, koja će uskoro, kao što je prešla s 0,8 na 0,5, prijeći i na 0,2 pa do potpune ništice, jer u tom pravcu sve više govore najnovija alkohološka istraživanja", stoji u priopćenju.

Proizvođačima alkoholnih pića, ugostitelje i ljubitelje dobre kapljice Zajednica poručuje da je, nakon izrazitog porasta, sazrelo vrijeme za smanjivanje proizvodnje i potrošnje alkohola i "postupno usmjeravanje na manje opasna sredstva".

Ugostitelje Zajednica poziva da nabave jeftine alkohometre-puhala, kako bi njihovi gosti znali smiju li sjesti za volan.

"Samo svako-vikendskim 'Valhala' akcijama pred jutro pred diskačima ćemo spriječiti mladež i starije nedorasle da pogibaju kao snoplje na cestama, a bit će i manje alkoholičara kojima ćemo trebati pomagati", stoji, uz ostalo, u priopćenju Zajednice liječenih alkoholičara.

(Hina) pp/xibob ymć

Pročitajte više