Zaključci sa savjetovanja državnih odvjetnika

DONOŠENJEM zaključaka, među kojima je i onaj da je postignuta ažurnost u rješavanju predmeta u Državnom odvjetništvu samo poticaj za postizanje još boljih rezultata, u Lovranu je danas završeno dvodnevno savjetovanje državnih odvjetnika.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u zaključcima navodi da je nužno produbljivanje suradnje kaznenog i građansko-upravnog odjela Državnog odvjetništva, posebno u općinskim i županijskim državnim odvjetništvima.

Također se navodi da se Državno odvjetništvo treba zauzimati za što širu primjenu alternativnih načina rješavanja predmeta, kao što je primjena oportuniteta ili postizanje nagodbe u građansko-upravnom odjelu.

Bajić je ustvrdio da su utemeljenjem USKOK-a postignuti pozitivni pomaci u suzbijanju korupcije, ali da USKOK-ov rad još nije adekvatan procjenama o razini korupcije i organiziranog kriminala u zemlji. Za postizanje boljih rezultata ove službe, ustvrdio je Bajić, potrebne su izmjene u zakonu o radu USKOK-a.

U zaključcima se navodi da je gospodarski kriminal jedna od žarišnih točaka kaznenih odjela Državnog odvjetništva, a uknjižba imovine RH u zemljišne knjige među prioritetima njegova rada.

Uz ostalo se ističe da je potrebno uspostaviti kvalitetniji sustav praćenja i nadzora predmeta unutar pravosudnog sustava te više pažnje posvetiti edukaciji pravosudnih djelatnika.

Pročitajte više