"Zakon i red" u PU karlovačkoj: Policajci kradu, prijete i premlaćuju

KARLOVAČKE policajce prati nezavidan glas da kradu, prijete, premlaćuju i pišu lažna izvješća o onome što rade.

U nedavnom slučaju pretučenog 20-godišnjeg Alena Ajkića najprije su priopćili da su se trojica policajaca zapravo branila od napada te da je Ajkić podljeve, prijelome kostiju i izbijene zube zaradio kad je sam nekoliko puta pao na pod i sanduk. Međutim, pritisak javnosti je postao prevelik pa je policija izašla s novom istinom, kazneno prijavila policajca Kristijana Maglića i suspendirala ukupno četiri djelatnika, piše Večernji list.



Suspendirani šef smjene te noći, Tomislav Trgovčić, najavio je tužbu protiv svog načelnika Josipa Ćelića optuživši ga za krivotvorenje podataka na temelju kojih je unutarnja kontrola došla do zaključaka o njegovoj krivnji.

"Rezultati kontrole su takvi kakvi jesu, oni, nažalost, nisu dobri za nas. No, svi zaposleni u policiji znaju da je naš posao strogo definiran, a tko ne želi raditi po tim pravilima, njegova je stvar. Ne želim se oko svega prepucavati preko novina, no o tvrdnjama gospodina Trgovčića posljednju će riječ dati disciplinski sud", rekao je načelnik PU karlovačke Josip Ćelić.

Nakon skandala s premlaćivanjem Ajkića, u javnost je isplivao podatak da su policajci krivotvorili izvješća o događaju vezanom uz malodobnog sina karlovačkog gradskog pročelnika za upravno-pravne poslove Željka Pakšeca.


Dvije verzije događaja

U prvom izvješću o događajima 1. siječnja 2010. stoji da je rampu ispred stambene zgrade u karlovačkoj Ulici Luščić polomio Pakšecov sin, a u drugom da je kao uzoran građanin rampu sklonio na pješački otok kako netko ne bi oštetio auto.

"Nakon članka u novinama zatražili smo od Policijske uprave karlovačke provjeru svih okolnosti vezanih uz događaj 1. siječnja 2010. kada je na parkiralištu kod stambene zgrade u Ulici Luščić oštećena rampa. Međutim, do sada nam nije dostavljeno izvješće kojim bismo trebali utvrditi eventualne nepravilnosti u postupanju policijskih službenika vezano uz izdavanje potvrda o tom događaju", rekao je Krešimir Ostogonac, općinski državni odvjetnik u Karlovcu.

Incidenti djelatnika karlovačke policije ni ovdje ne staju. Domar PU karlovačke Slavo Boban nedavno je pištoljem zapucao na svoga zeta Vedrana Zimu. Pogodio ga je u glavu propucavši mu lice i vrat, no djelatnici Opće bolnice Karlovac uspjeli su sanirati ozljede i Zima je izvan životne opasnosti. Tako je u ovom slučaju sve ostalo na pokušaju ubojstva.

Punili stranice crne kronike

Osim ovim, karlovački policajci punili su crnu kroniku brojim drugim "nepodopštinama".

Krajem prošle godine policajac iz Ogulina zatečen je u krivolovu na području susjednog Vrbovskog. Na pušku je stavio reflektor i krenuo u lov. Lovci ovaj postupak nazivaju lamparenje i kvalificiraju ga kao klasični slučaj krivolova.

Drugi policajac prijavljen je Državnom odvjetništvu zbog krađe traktora vrijednog čak 110.000 kuna.

Treći je kazneno prijavljen zbog provale u prostore Dione odakle je ukrao priključne ralice za snijeg, radijatore, pa čak i metalne šahtove. Za tu krađu prijavljen je linijski inspektor u Odsjeku za sigurnost cestovnog prometa Zoran Bračić. Njegovu su sliku, kao uzornog policajaca, koristili za izradu kartonske makete. Kartonski Bračić vozače je trebao upozoravati na pridržavanje pravila u prometu, a djecu koja tek kreću u školu na oprez.

Jedan djelatnik MUP-a ulovljen je u krađi žileta u trgovačkom centru te se kasnije djelatnicima trgovačkog centra legitimirao službenom značkom. Policajac iz Ozlja prijavljen je zbog krađe mobitela, i to od svoga kolege iz službenog automobila.

Nisu se sustezali ni od međusobne tučnjave pred masom turista u tranzitu autocestom. Svi se sjećaju i policajca koji je pijan zaspao u autu parkiranom na nogostupu nakon što je malo dublje zavirio u čašicu.

Poseban je slučaj policajca Natka Tumpe koji je u uniformi dobrano izvrijeđao i ispsovao tadašnjeg dugoreškog župnika Lovru Zaplatića jer mu nije odmah izdao potvrdu po koju je došao, piše Večernji list.

Pročitajte više