Zakon ponude i potražnje: Dizel je skuplji od benzina jer ga na tržištu ima manje

CIJENE dizelskih goriva u Hrvatskoj su od danas po prvi put skuplje od benzinskih, ali u razvijenim svjetskim zemljama takav trend nije ništa novo.

U susjednoj nam Sloveniji i Mađarskoj, kao i Švedskoj, Španjolskoj, Rumunjskoj ili Bugarskoj dizel je već odavno skuplji od benzina i to zbog jednostavnog tržišnog zakona ponude i potražnje. Dizel se više traži, manje ga ima i zbog toga mu cijena raste.

Velike naftne rafinerije godinama su bile skoncentrirane isključivo na proizvodnju benzina i od nje se financirale, te stoga nije bilo potrebe za ulaganje u novu tehnologiju kojom će se proizvoditi veće količina dizelskih goriva.

To je dovelo zbog rasta cijena dizelskih goriva jer na tržištu ima sve više automobila koji voze na dizel, a proizvodnja se nije drastično povećala. Slična je situacija i u SAD-u; Amerikanci su si osigurali pozamašne rezerve benzinskih goriva, ali na dizel su sasvim zaboravili.

Prema predviđanjima stručnjaka, u idućim će godinama cijena dizela osjetno premašiti cijenu benzina, što bi trebalo dovesti do novog zaokreta u trendovima, te će se automobili s dizelskim motorima sve manje prodavati. Iako dizelski motori i dalje troše manje od benzinskih, više se ne može reći kako je njihovo gorivo jeftinije, a ta se novonastala situacija vjerojatno do daljnjeg neće ni mijenjati.

P.V.
Foto: Index

Pročitajte više