Zakon spašava Berlusconija od procesa

ZASTUPNIČKI dom talijanskog parlamenta je u srijedu uvečer usvojio amandman na zakon o primjeni članka 68 Ustava, čime se zamrzavaju svi procesi protiv pet najvažnijih dužnostika; predsjednika republike, predsjednika Ustavnog suda, predsjednika Senata, predsjednika Zastupničkog doma i predsjednika vlade.

Zakon još treba potpisati šef države Carlo Azeglio Ciampi i objaviti ga Službeni list, pa će postati punovažnim, a to znači da 25. lipnja premijer Silvio Berlusconi neće trebati ponovno izaći pred suce u Milanu gdje je optužen za korupciju.

Na taj način je zamrznut proces koji se u Milanu vodi protiv Berlusconija. Nakon što je Senat usvojio zakon, to su učinili i zastupnici. Sa 302 glasova "za", 17 "protiv" i 13 suzdržanih Zastupnički dom je izglasovao zakon kojim se zamrzavaju procesi protiv osoba na pet najvažnijih državnih položaja za vrijeme njihova mandata. Zakon su izglasovale stranke većinskog desnog centra premijera Berlusconija, a oporbeni lijevi centar je izašao iz dvorane.

Šef države bi mogao otezati s potpisom zakona, pa i odbiti potpis ako ga smatra protuustavnim. No, zakon je u skladu s Ustavom i vjerojatno će ga Ciampi odmah potpisati kako bi se smirile političke polemike.


Pročitajte više