UHIĆENJE GABRIJELE ŽALAC

Žalac, članica predsjedništva HDZ-a, prenoćila u pritvoru. Danas ide na sud

Foto: N1 screenshot

BIVŠA HDZ-ova ministrica i sadašnja članica predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac prenoćila je u policijskom pritvoru nakon ispitivanja u Uredu europskog javnog tužitelja koji treba odlučiti hoće li protiv četvero osumnjičenih zbog malverzacije novcem iz EU fondova zatražiti istražni zatvor.

Još troje uhićenih

Uz bivšu ministricu regionalnog razvoja i EU fondova uhićeni su ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric te poduzetnici Marko Jukić i Mladen Šimunac, vlasnici tvrtki Ampelos i Micro projekt, kojima je 2018. na temelju natječaja dodijeljen posao izrade softvera vrijedan 16.2 milijuna kuna, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

Četvero osumnjičenih bi danas trebalo biti izvedeno pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda jer će EPPO najvjerojatnije tražiti da ih se pritvori kako ne bi ometali istragu.

Uhićenja koja nalaže EPPO prolaze sličan postupak kao tzv. uskočki predmeti, a razlika je u tome što ispitivanja provodi europski javni tužitelj koji odlučuje o daljnjim postupcima u slučaju.

Žalac i ekipa osumnjičeni da su počinili kaznena djela

EPPO je jučer priopćio da u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) "provodi hitne dokazne radnje" koje se odnose na četiri osobe. Sumnjiče ih da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te u SAFU vezano za postupke javne nabave informatičkog sustava.

"Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti", izvijestio je ured.

Ravnateljstvo policije je, ne objavivši identitete osumnjičenika, priopćilo da će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija protiv osumnjičenih podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja.

Sumnjiv posao od 16 milijuna kuna

Riječ je o sumnjivom poslu izrade softvera koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u vrijeme dok mu je na čelu bila Gabrijela Žalac dodijelilo tvrtki Ampelos.

PNUSKOK-ovi policajci su prije dvadesetak dana po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), novoformiranoga tužiteljskoga tijela koje se bavi malverzacijama u kojima su oštećeni europski fondovi, izvršili nekoliko pretraga u navedenome ministarstvu te izuzeli dokumentaciju vezanu upravo s poslom s Ampelosom.

Uskok je kasnije odbacio tvrdnje da je obustavio izvide nad uhićenom bivšom ministricom Gabrijelom Žalac i njezinim suradnicima zbog nedostatka dokaza, naglasivši da je rezultate dostavio nadležnom Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO) koji je u međuvremenu započeo s radom na tom slučaju.

U Uskoku kažu da je još ranije ''tijekom izvida pribavljena dokumentacija, obavljeni su obavijesni razgovori s više osoba te su od SAFU zatraženi rezultati ex-post kontrole javne nabave određenih programa''. U priopćenju ističu da za konkretni slučaj nisu donijeli meritornu odluku te da su rezultate provedenih izvida dostavili nadležnom europskom tužiteljstvu koje je u međuvremenu započelo s radom.

Pročitajte više