Žalbeno vijeće Haškokg suda odbilo Šešeljevu žalbu, ponovljena odluka pretprocesnog vijeća

ŽALBENO vijeće Haškog suda odlučilo je da se vođi srpskih radikala i haškom optuženiku Vojislavu Šešelju dokumenti mogu dostavljati u elektronskom obliku, na jeziku koji razumije, a ne kako je on sam zatražio na papiru, prenosi B92.

Vijeće je time odbacilo Šešeljevu žalbu "iz proceduralnih razloga", u kojoj je tražio da mu se, između ostalog, svi dokumenti dostavljaju na papiru i na srpskom jeziku, no ipak je dozvoljena mogućnost da novo pretprocesno vijeće u postupku protiv Šešelja samo odluči koji je najbolji način za pripremu suđenja, uključujući i mogućnost uvida optuženika u dokumente.

Šešelj, kojeg se tereti za počinjenje ratnih zločina nad nesrpskim stanovništvom na teritoriju Hrvatske, Vojvodine i BiH, u razdoblju između 1991. i 1993. godine, navedenu je žalbu podnio na prošlogodišnju odluku pretprocesnog vijeća da mu se dokumenti mogu dostavljati na računalnim diskovima i na jeziku koji razumije.

Šešelj je naime inzistirao na tome da će dokumente primati samo na papiru i odbijao koristiti računalo jer se "boji da ga ne udari struja", piše B92.

Prvo suđenje Šešelju, koje je započelo 27. studenog prošle godine, poništeno je zbog Šešeljevih zahtjeva i odbijanja da se pojavi u sudnici. Termin novog suđenja još nije poznat, no ne očekuje se kako će započeti prije jeseni.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više