Žaljenje Nesweeka ne smiruje bijes pakistanskih muslimana

ČINJENICA da Newsweek opoziva svoj članak o obezvređivanju Kurana u američkom zatvoru u Guantanamu nije smirila bijes muslimana, upozorio je u utorak jedan visoki dužnosnik pakistanske koalicije Muttahida Majlise Amal.

"Oni koji su napisali i objavili taj članak u Newsweeku moraju biti javno kritizirani i kažnjeni", rekao je zamjenik glavnog tajnika MMA-a Liaqat Baloch.

"Osim što je doveo u pitanje vjerodostojnost američkog časopisa, taj članak je i krajnje uvredljiv i izražava osjećaje američkih političkih dužnosnika prema islamu i muslimanskoj zajednici", nastavio je islamistički dužnosnik.

MMA, koalicija šest islamističkih stranaka, od koji su neke bliske bivšem fundamentalističkom režimu talibana u Afganistanu, poziva na "svjetski dan prosvjeda" 27. svibnja kojim bi se osudilo moguće obezvrjeđivanje Kurana u Guantanamu.

Liaqat Baloch smatra da je ta afera "konspiracija produbljivanja jaza između islama i kršćanstva nakon atentata 11. rujna 2001. u Sjedinjenim Državama". "Radi se o novom pokušaju židova da pokrenu borbu između muslimana i kršćana", optužio je.

"Žaljenje Newsweeka ne smiruje bijes i prosvjedi će biti organizirani kako je bilo predviđeno", naglasio je.

U članku od 9. svibnja američki tjednik Newsweek je objavio informaciju neidentificiranog izvora da su američki vojnici bacali primjerke muslimanske svete knjige u zahodske školjke kako bi zatvorenike prislili da progovore.

Pod pritiskom američke vlade Newsweek je povukao taj članak koji je izazvao brojne prosvjede u muslimanskom svijetu, posebice u Afganistanu gdje je u sukobima prosvjednika i snaga reda poginulo najmanje 17 osoba i 120 je ranjeno.

Pročitajte više