KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Zamjenik Alemke Markotić otkrio koji je najčešći simptom koronavirusa

Screenshot: Nova TV

O ČESTOJ temi posljednjih dana, popuštanju mjera uvedenih zbog koronavirusa, večeras je u Dnevniku Nove TV govorio infektolog doc. dr. sc. Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Kako je kazao, ono što se zbiva u posljednjih 24 sata nije dovoljno mjerilo za neke nove dugoročne i konačne odluke i popuštanje mjera.

"Svi stožeri prate podatke na terenu, prate se podaci o novooboljelima. Odluka o popuštanju mjera mora se temeljiti na padu broja oboljelih i novih registriranih. Tek kad dođe do potpunog prestanka pojave novih bolesnika može se razmišljati o popuštanju mjera. Sve ranije bi moglo utjecati na pojavu većeg broja oboljelih", kazao je.

Navodi da su iznenađenja u epidemijama uvijek moguća. "Tješi nas to da kontinuirano pada broj novooboljelih, što je dobar znak. Epidemija ipak jenjava, smanjuje se broj novih i hospitaliziranih bolesnika, povećava se broj otpuštenih bolesnika, možemo reći da sve ide u dobrom smjeru", objasnio je Čivljak.

Na respiratoru završe i mlađi ljudi

O tome koji bolesnici najčešće završe na respiratoru navodi da se kod svih oblika zaraznih bolesti mogu dogoditi komplikacije te da se teški slučajevi mogu dogoditi i kod zdravih i mladih ljudi, ali su to rijetke situacije.

"Imali smo neke mlađe bolesnike koji su imali komplikacije, imamo i sada jednog takvog pacijenta koji nema prethodne kronične bolesti, no to su pojedinačni slučajevi", objasnio je

Gubitak njuha jedan od simptoma

Za gubitak njuha kod oboljelih kaže da se događa kod trećine zaraženih, možda čak i kod polovice ljudi.

"Dobro je uočiti simptome koji su specifični za ovu bolest i sve što bi moglo dati znak o pogoršanju bolesti. To je ono što najčešće upozorava na pogoršanje bolesti - otežano disanje, pogoršanje kašlja, osjećaj iznemoglosti i osjećaj nedostatka zraka", rekao je u Dnevniku Nove TV Rok Čvrljak.

Pročitajte više