Zamjenik primorsko-goranskog župana: Nema gubitaka u zdravstvenim institucijama

Foto: HINA

ZAMJENIK primorsko-goranskog župana Vojko Braut rekao je da nisu jasni razlozi podržavljenja županijskih zdravstvenih ustanova, kako se predlaže u nacrtu izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, budući da te ustanove nemaju gubitaka, a specijalne bolnice pozitivno posluju. 

Braut je na konferenciji za novinare kazao da od ministra zdravstva Vilija Beroša očekuje odgovor na pitanje koji su razlozi za podržavljenje zdravstvenih ustanova jer smatra da javna nabava i neki gubici, akumulirani u zdravstvu, to nisu.

Rekao je da je centralizacija javne nabave moguća i bez podržavljivanja institucija u zdravstvu te da gubitaka, što se tiče županijskih institucija, nema.

Istaknuo je da do sada nije prikazana nikakva stručna podloga te da bi je, ako je izrađena, rado vidjeli u županiji, odnosno da ih u županiji zanima je li riječ o stručnom ili političkom prijedlogu.

Je li mogući razlog podržavljenja specijalnih bolnica - njihova prodaja?

Braut je ministru uputio i pitanje hoće li država nastaviti ulagati u nadstandard, kao što je ulagala županija, te kako će zadržati standard usluga u županiji, koja je specifična, s otocima, Gorskim kotarom itd.

Brauta zanimaju i razlozi podržavljenja specijalnih bolnica koje posluju pozitivno. "Želimo čuti od Ministarstva da se javno otkloni mogućnost da je razlog podržavljenja specijalnih bolnica ustvari njihova prodaja", poručio je.

Podsjetio je da je otprije oko mjesec dana poznat Prijedlog nacrta izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti te da su se u međuvremenu sastale stručne udruge u zdravstvu i uglavnom se negativno očitovale o tom prijedlogu.

Velika ulaganja

Negativno mišljenje dao je i županijski Savjet za zdravstvo, u kojemu smatraju da to nije reforma koja se tražila te da je riječ o podržavljenju institucija i ustanova.

Kako je rekao, riječ je o specijalnim bolnicama - Thalassotherapiji u Crikvenici i Opatiji i Psihijatrijskoj bolnici Rab te o županijskom Zavodu za hitnu medicinu i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Braut je rekao da od ministra nisu dobili očitovanje već mjesec dana, da to nije u redu i da se zanemaruje stručan pristup temi.

Dodao je da je Primorsko-goranska županija u zdravstveni sustav u posljednje četiri godine uložila oko 250 milijuna kuna, od kojih oko 80 milijuna iz izvornih prihoda.

Moguć odljev poduzetnika zbog dodjele bespovratnih sredstava prema kriteriju razvijenosti

Braut je u nastavku kazao da se puno poduzetnika iz županije našlo na rezervnoj, B listi pozitivno ocijenjenih projekata, koji su prijavljeni na javni poziv Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju, za korištenje bespovratnih europskih sredstava.

Pojasnio je da je riječ o poduzetnicima koji su se na toj listi našli zbog nemogućnosti ostvarivanja maksimalnog broja bodova, koji se ostvaruju prema kriteriju razvijenosti, odnosno slabije razvijenosti područja s kojeg poduzetnici dolaze.

Dožupan smatra kako takva praksa može dovesti do odljeva poduzetničkih aktivnosti i premještanja pogona i sjedišta tvrtki u druge županije, u kojima će im biti lakše ostvariti dodatne bodove i dobiti bespovratna sredstva.

Stoga je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja zatražio ravnopravan tretman i suradnju kako bi se praksa ujednačila, a poduzetnici iz Primorsko-goranske županije bili ravnopravni.

Pročitajte više