Zaokret Kaptola, Bozanić u najnovijem intervjuu zagovara cijepljenje

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

ČINI SE da je došlo zaokreta u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj.

Dosad suzdržan, a u dijelu svećenstva i skeptičan prema cijepljenju, sada je Kaptol i kroz usta svoje vodeće osobe, nadbiskupa Josipa Bozanića, podržao cijepljenje. 

Bozanić je naime u intervjuu za najnovije izdanje Glasa Koncila podržao tumačenje pape Franje o cijepljenju kao činu ljubavi prema sebi i prema bližnjima.

Potvrdio stav pape Franje o cijepljenju

"Papa Franjo pak od početka pontifikata ostao je dosljedan promicanju Božjega milosrđa prema svima kao vrhunskoga lijeka za ranjenu dušu svijeta. Doista, često se posljednjih tjedana pozivalo na videoporuku pape Franje iz kolovoza 2021. u kojoj je rekao da je cijepljenje cjepivom koje su odobrili stručnjaci čin ljubavi prema sebi i bližnjemu. Treba istaknuti da je Sveti Otac u nastavku svoga obraćanja rekao da se društvena i politička ljubav izgrađuje malim, individualnim gestama sposobnim preobražavati i poboljšavati društva. Dakle, Papa je rabio pojam ljubavi, koji svi ljudi mogu razumjeti i na koju se nikoga ne može prisiliti, ni u društvu ni u politici", rekao je Bozanić.

Dodao je kako je ovo je vrijeme višeslojnih odgovornosti: u promišljanjima i riječima, u raspravama i odlučivanjima te u postupcima i planiranjima.

"Pritom svatko svojim znanjem i zalaganjem, bez pokušaja da se nešto prešuti ili sakrije što bi moglo pridonijeti boljemu uvidu, pridonosi boljitku svojih najbližih i cijeloga naroda. Ovo je vrijeme u kojem treba očitovati ljubav prema bližnjima i posebnom pažnjom čuvati svetište savjesti, a za nas kršćane važno je da vrjednote za koje se zalažemo budu promatrane u svjetlu naše stvorenosti od Gospodina i naše vječnosti s Gospodinom", kazao je. 

"Jedni su mi roditelji posvjedočili da su njihova mala djeca molila svoje bake i djedove da se cijepe"

Spomenuo je i situaciju s roditeljima koji su mu rekli o svojoj maloj djeci koja su molila bake i djedove da se cijepe te to naveo kao pozitivan primjer.

"Danas je, godinu dana nakon naputka Kongregacije za nauk vjere i tri mjeseca nakon Papine videoporuke, teško pratiti i provjeravati sve stare i nove argumente koji se nižu s različitih strana jer ponekad se stvara dojam da ima istina koliko je i ljudi, da svatko ima svoju istinu. Svjestan sam da primjer nikad ne može biti argument, no dragocjeno je čuti što o svemu tome misle djeca. Jedni su mi roditelji posvjedočili da su njihova mala djeca molila svoje bake i djedove da se cijepe, rekavši da cijepljenje pomaže da na svijetu bude manje tužne djece zbog gubitka svojih najmilijih. Duboko sam uvjeren da, kad bi se stanje u kojem se danas nalazimo trebalo objasniti djeci, a da to bude tako izrečeno da ona to i shvate, dogodila bi se veća otvorenost svih prema svima", rekao je Bozanić. 

Pa nastavio.

"Da se vratim na Papino tumačenje cijepljenja kao čina ljubavi prema sebi i prema bližnjima. Čini se da su etički prihvatljiva cjepiva, i nasuprot mogućim kontraindikacijama, koje mogu imati svi lijekovi, prema većini stručnjaka nama sada dostupna pomoć u borbi s koronavirusnom bolešću. Cijepljenje dakle ostaje sredstvo prevencije i suzbijanja transmisije razornoga agensa, ali po naputku Kongregacije, ono treba biti dobrovoljno", kazao je za Glas Koncila. 

Pročitajte više