Zaoštravaju se odnosi ETA-e i španjolske vlade

ŠPANJOLSKI premijer Jose Luis Rodrigez Zapatero zakleo se da će jednom za svagda prekinuti nasilje baskijske separatističke organizacije ETA.

Zapatero je posjetio mjesto eksplozije u Madridu na kojem je u subotu ubijen jedan čovjek, dok se za još jednog koji je nestao pretpostavlja da je također mrtav. Zapaterina je vlada optužila ETA-u za podmetanje bombe, iako su Baski proteklih devet mjeseci poštivali dogovoreno primirje.

Zapatero je obišao mjesto napada, petokatno parkiralište, koje je potpuno uništeno u eksploziji, a prije toga se susreo i s obitelji stradalog Carlosa Alonsa Palate, čije je tijelo jučer pronađeno. Zapatero je također ustvrdio kako ovakvim napadima ETA neće ništa postići jer španjolska vlada neće dopustiti da ih zastraši terorizam.

"Odlučniji sam nego ikad da usmjerim svu svoju energiju prema potpunom okončavanju nasilnih terorističkih činova i postizanju mira. Svi Španjolci imaju pravo na život bez bombi i nasilja", rekao je Zapatero za španjolske medije i dodao kako će premijerov ured ubrzo iznijeti nove mjere svoje strategije protiv terorizma.

ETA nije službeno preuzela odgovornost za napad iako je čovjek koji je dojavio o postavljenoj bombi istakao svoju pripadnost toj organizaciji. Iako je ETA-ino političko krilo, Batsuna, izjavilo da mirovni proces ovim nije prekinut, španjolski ministar unutarnjih poslova Alfredo Perez Rubalcaba se ne slaže. Prema njemu, primirje je ovim činom okončano.

Baskijska je policija u međuvremenu izvjestila da je danas u Baskiji pronađen automobil pun eksploziva.

P.V.

Pročitajte više