Zaplijenjeno teško oružje kod Albanaca na jugu Srbije

SRPSKO Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo kako su u Preševu uhićeni bivši članovi albanskih gerilskih skupina a u njihovim kućama zaplijenjeno teško oružje.

Priopćenje navodi kako su uhićeni 58-godišnji Namzija Hajredini i 25-godišnji Adan Hajredini, a da je prilikom premetačine njihovih kuća i imanja pronađeno pet automatskih pušaka, dva ručna bacača s ukupno 20 granata, osam puškomitraljeza kal. 7,62 mm i dva teška mitraljeza kal. 12,7 mm.

Pored toga je zaplijenjeno i pet pištolja, dvije ručne bombe i 20.000 komada raznog streljiva.

Na imanju su pronađene i uniforme Oslobodilačke vojske Kosova, zastave SAD i Albanije, te uniforme Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB).

Između 1999. i 2001. godine OVPMB je na jugu Srbije vodila gerilski rat sa srpskim vojnim i policijskim snagama kako bi to područje priključila Kosovu. Rat je završio kada je NATO dozvolio srpskim snagama da uđu u graničnu zonu prethodno demilitariziranu odredbama Kumanovskog sporazuma.

Prilikom tih događaja, Hajredini, veteran OVK-a, bio je zadužen za logistiku OVPMB. Do travnja 2007. godine je bio predsjednik udruženja veterana OVPMB.

R.R.

Pročitajte više