Zapljenjuje se sva imovina obitelji Madoff

NEMA mira za obitelj Bernarda Madoffa, prevaranta stoljeća. Tužitelji u New Yorku obavijestili su sud da će tražiti i imovinu Madoffove žene Ruth, pri čemu će malo toga ostati nepošteđeno, uključujući i predmete kao što je glasovir vrijedan 39 tisuća dolara.

Bernard Madoff prošli je tjedan priznao krivnju za 11 točaka optužnice u slučaju prevare stoljeća, u kojoj je piramidalnim lancem na tržištu vrijednosnica olakšao investitore za 65 milijardi dolara, a da pri tome nikad nije kupio niti jednu dionicu.

Od luksuznih stanova do glasovira

Tužiteljstvo namjerava zaplijeniti imovinu Ruth Madoff u vrijednosti od 62 milijuna dolara. Tu je luksuzni stan u New Yorku u kojemu je Madoff čekao suđenje, vrijedan 7 milijuna dolara, još tri dodatne nekretnine, namještaj vrijedan 10 milijuna dolara, jahta u francuskoj vrijedna 7 milijuna dolara, 2,6 milijuna dolara u nakitu, nekoliko auta i čamaca za ribolov.

Da se ide u veliku zapljenu govori i činjenica da je među imovinom za koju se tražilo oduzimanje srebrni pribor za jelo vrijedan 65 tisuća dolara, pa čak i glasovir vrijedan 39 tisuća dolara.

Madoffovi odvjetnici rekli su kako bi Ruth Madoff trebala moći zadržati imovinu u vrijednosti od oko 69 milijuna dolara, budući da ona nije kupljene sredstvima namaknutim u prevari, ali tužiteljstvo očigledno nema nimalo milosti u ovom slučaju.

Nevjerojatna sposobnost laganja

Afera oko Madoffa pukla je u prosincu prošle godine, kad se otkrilo da je Madoff godinama vodio piramidalnu shemu pod krinkom uspješnog investicijskog fonda. Madoff je u prosincu priznao dvojici svojih sinova kako je cijeli investicijski fonda jedna velika prevara, nakon čega ga je uhitio FBI.

Vrlo brzo se saznalo da je Bernard L. Madoff Investment Securities velika prevara, a da su žrtve bile brojne, od običnih ljudi, preko holivudskih celebrityja do uglednih financijskih institucija kao što su škotski Royal Bank of Scotland i Man Group PLC, španjolska Grupo Santander SA, francuska BNP Paribas i japanski Nomura Holdings, koje su sve navele kako im zbog poslovanja s Madoffom prijete "ogromni gubici".

Ne zna se koliko je zapravo teška prevara

Madoff je sinovima priznao kako je prevara teška nešto manje od 65 milijardi dolara, ali istražitelji vjeruju kako je ta brojka daleko veća. Također se i dalje istražuje tko je Madoffu sve pomagao u prevarama. Postoje indicije da su u piramidalni lanac bili uključeni njegovi sinovi, ali i velik broj niže rangiranih radnika u njegovoj tvrtki. Ništa od toga se nije saznalo na suđenju, budući da Madoffov dogovor o priznanju krivnje ne uključuje obavezno odavanje sudionika u prevari.

Sam Madoff je prilikom obraćanja sudu rekao kako nikad nije namjeravao voditi prevaru do granica do kojih je ona otišla. Na početku je vjerovao kako će brzo namaknuti novac da isplati investitore, ali se zakopavao sve dublje.

Neki od najzanimljivijih detalja prevare su činjenice da Madoff 13 godina nije imao nezavisnu reviziju poslovanja svog investicijskog fonda, da su vodeće novine u SAD-u još 2005. dobile dojave o Madoffovim prevarama, ali su urednici bili uvjereni da je tako nešto nemoguće, ili da su Madoffovi investitori plaćali porez na novce koje Madoff zapravo nije zaradio, nego je stare investitore isplaćivao novcima novih. 

J.D.
Foto: AFP

Pročitajte više