Započela borba za Tikrit

AMERIČKI marinci bore se protiv iračkih snaga, uključujući tenkove, na južnim rubnim dijelovima Tikrita, rodnoga grada Sadama Huseina, rekao je za CNN kanadski novinar pridružen američkim snagama.

"To je jako važan napad. Tu je veliki broj borbenih helikoptera Cobra i zrakoplova F-18", rekao je Matthew Fisher, reporter kanadskih novina National Post, u telefonskom javljanju iz Tikrita.

On je kazao da su u nedjelju ujutro bila dva velika sukoba na tom području u kojem je poginulo petnaestak Iračana.

"Zrakoplovi su pogodili pet iračkih tenkova koji su bili u pokretu".

Tikrit, 175 kilometara sjeverno od Bagdada, posljednja je utvrda režima Sadama Huseina.

Amerikanci ušli u Tikrit

Nešto ranije, javljeno je da su američki marinci ušli u Tikrit, rodni grad Sadama Huseina, što znači da je blizu pad posljednje utvrde njegova režima.

Američki ratni zapovjednik, general Tommy Franks, potvrdio je da su neke postrojbe marinaca ušle u Tikrit.

"Ne bih rekao da je gotovo", rekao je Franks u interviewu za CNN. "Međutim, reći ću da upravo sada imamo američke snage u Tikritu".

On je rekao da američke snage nisu naišle na otpor, ali nije dao naznake gdje se one nalaze - na rubovima grada ili u središtu.

Prije dolaska marinaca CNN je objavio snimke uživo sa sjevernih rubnih dijelova Tikrita na kojima se vidi da nema znakova aktivne iračke obrane. Vjeruje se da su vojne snage u tome gradu pretrpjele ogromne gubitke u američkim zračnim udarima.


General Vincent Brooks izjavio je u nedjelju u sjedištu Središnjeg zapovjedništva u Kataru da postrojbe američke vojske gotovo da nisu naišle na otpor oko Tikrita na sjeveru Iraka.

On je objavio "određen uspjeh" američkih snaga na terenu u sektoru Tikrit, koji se nalazi 180 kilometara sjeverno od Bagdada.

"Nije bilo mnogo sukoba, što je dobra vijest", rekao je Brooks novinarima u logoru As Sayliya.

Zapucano na ekipu CNN-a

Ranije danas, ekipa američke televizije CNN koja se vozila u autu bila je izložena vatri na jednoj kontrolnoj točki u Tikritu, 150 km sjeverno od Bagdada, javio je novinar te ekipe Brent Sadler u izravnom prijenosu na CNNu.

Naoružani tjelohranitelj u autu CNN-a, u kojem se nalazi Brent Sadler je odvratio, ali na vozilo je i dalje sporadično pucano dok je ekipa pokušavala izaći iz grada.

Sadler, jedan od rijetkih zapadnih novinara koji su putovali do samog Tikrita, izjavio je kako se čini da je grad napušten, bez vojnih kretnji i sa svega nekoliko civila na cestama. U gradu se nalaze nedirnute slike Sadama.

Novinar CNN-a Brent Sadler ušao je u sjeverna predgrađa Tikrita, rodnog grada Sadama Huseina, i u živom izvješćivanju prikazao napuštenu vojnu bazu udaljenu oko 8 km od središta grada.


"Nisam vidio nijedan znak vlasti u zadnjih sat vremena živog izvješćivanja kao ni u protekla 24 sata otkako sam na ovoj lokaciji", rekao je Sadler. Američka vojska očekivala je organizirani otpor iračkih snaga u Tikritu, posljednjem velikom uporištu Sadama Huseina i njegovom rodnom gradu.

Glasnovornik zajedničkog zapovjedništva Centcoma u subotu je najavio da američko-britanska koalicija nastavlja "neumorne napore" radi zauzimanja Tikrita, jednog od posljednjih uporišta snaga lojanih Sadamu Huseinu.

"Tikrit je jedno od područja gdje mislimo da ćemo pronaći snage režima", rekao je general Vincent Brooks.

Sirijski napadač u Bagdadu ubio američkog marinca

Američki marinac ubijen je u subotu na kontrolnoj točki ispred bagdadske bolnice, objavilo je u nedjelju središnje američko zapovjedništvo u Kataru.

Marincima na kontrolnoj točki prišla su dvojica mušakaraca odjevena u civilnu radničku odjeću i zatim otvorila vatru. Jedan marinac je u napadu ubijen, a ostali su uzvratili na vatru i ubili napadače. Kad njih su pronađeni sirijski dokumenti, objavilo je središnje američko zapovjedništvo, ne nevodeći pojedinosti o izgredu.

Ostali događaji

  • Sjeverno od Bagdada pronađeno je 6 zarobljenih Amerikanaca, u dobrom zdravstvenom stanju.
  • Savjetnik Sadama Huseina, general Amer al-Saadi, koji se nalazi na popisu čelnika koje Sjedinjene Države traže "žive ili mrtve", predao se u subotu u Bagdadu američkim snagama, što je prva dragovoljna predaja jednog visokog dužnosnika režima.
  • U nedjelju je američko-britanska koalicija u Iraku počela smanjivati svoje vojne snage (pomorske i zračne) u Zaljevu, ali nema promjene u kopnenim snagama.
  • Američki predsjednik George W. Bush je u subotu izrazio zadovoljstvo završetkom "košmara vladavine Sadama Huseina u Iraku", dok je Pentagon objavio novu bilansu od 110 Amerikanca ubijenih u sukobu.
  • Prema britanskoj radio-televiziji američki marinci su zauzeli grad Ak-Kout, jugoistočno od Bagdada.
  • Sudbina Sadam Huseina nije poznata. Prema američkom subotnjem tisku američke obavještajne službe su uhvatile komunikacije između bivših iračkih čelnika koje sugeriraju da je bivši predsjednik ubijen u zračnom napadu vođenom 7. travnja na jednu zgradu u Bagdadu.
  • Prema vojnim izvješćima, na sjevernoj fronti dolazi do normalizacije stanja u Kirkuku. Međutim, sukobi su izbili u Mosulu, gdje je u u obračunima između Arapa i Kurda od petka pogunulo između 15 i 20 osoba, a najmanje 200 je ranjeno.

Pročitajte više