Započela sanacija azbesta na nogometnom igralištu u Vranjicu

U VRANJICU je danas započela sanacija azbestnog otpada oko tvornice Salonit, točnije, na igralištu nogometnog kluba Omladinac. Radove vrijedne 26 milijuna kuna izvodi splitski Cian.

Radove je otvorio direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo, koji je ove godine zajedno s ministricom Marinom Matulović Dropulić bio napadan zbog loše izvedene sanacije tvornice Salonit, kako su to tvrdili iz udruge Barbarinac. kako je rekao Mladineo, u ovoj fazi će sanirati čak 65.000 četvornih metara.

"Azbest se neće vaditi nego će se cijela površina prekriti slojevima debljine jedan metar, a na rubnim slojevima debljine 1,5 metar", rekao je Mladineo. Po njegovi riječima, neće se staviti samo zemlja, nego se stavlja i glina, radi se drenaža vode pa se tek onda stavlja zemlja, a na kraju se stavlja humus kao podloga za travu.

U drugoj fazi sanirat će se preostali dio Vranjičke kave na kojoj se nalaze poljoprivredne površine, a svi ti radovi trebali bi biti završeni do početka studenog.

Sanacija u Salonitu nije rađena prema projektnoj dokumentaciji

U svibnju ove godine je nastala velika afera kada su u javnost izašli podaci tvrtke Ant o mjerenju koncentracije azbesta u zraku  Vranjicu koji su pokazivali vrijednosti višestruko veće od dozvoljene. Tada su iz udruge Barbarinac rekli da to nije ništa čudno jer je azbest prevožen otvorenim kamionima i stavljan u Mravinačku kavu koja se nalazi nedaleko od rijeke Jadro.

Krajem svibnja i Vinko Mladineo, ustvrdio je kako sanacija azbestnog otpada ipak nije rađena prema svim propisima i projektnoj dokumentaciji. Sanacija je trebala biti rađena prema projektu koji je izradila IGH i koji je uključivao najveće mjere opreza u rukovanju opasnim otpadom, ali, ipak, nije bilo tako

D.M.
Foto: H.P.

Pročitajte više