Započeo treći Papin pohod Hrvatskoj

PAPA Ivan Pavao II. stigao je danas u pastoralni pohod Hrvatskoj u Zračnoj luci Rijeka na Krku Papa je danas u 16,35 sati treći put stupio na hrvatsko tlo.

"S posebnom radošću treći put stupam na drago hrvatsko tlo", rekao je Papa, obraćajući se državnim dužnosnicima, crkvenim dostojanstvenicima i brojnim vjernicima, koji su se u zračnoj luci počeli okupljati nekoliko sati prije njegova dolaska.

U Hrvatskoj su, kao i u nekim susjednim zemljama, još nazočni bolni tragovi nedavne prošlosti, rekao je Papa, poručivši neka se oni koji imaju vlast na građanskom i vjerskom području ne umaraju liječiti rane uzrokovane okrutnim ratom i uklanjati posljedice totalitarnog sustava, što je previše vremena nastojao nametnuti ideologiju suprotnu čovjeku i njegovu dostojanstvu. Gledajući naprijed s pouzdanjem i nadom, sada - uz odgovoran i velikodušan doprinos svih - valja učvršćivati društvenu stalnost, napomenuo je Papa.

Papa je poželio Hrvatskoj da uspije u težnji da postane dio Europske unije, izrazivši uvjerenje da će "bogata baština Hrvatske sigurno pridonijeti učvršćenju Unije".

Pozdravivši Svetoga Oca hrvatski predsjednik Stjepan Mesić istaknuo je da Hrvatska pamti Papine poruke s prijašnjih posjeta o izgradnji kulture mira, o značenju oprosta, o pozivu da oprostimo i tražimo oproštenje. "Ono što ste tada navijestili, posljednjih se godina, premda ponekad ne bez teškoća, ipak ostvaruje", rekao je.

Predsjednika Mesića Papa je primio u privatnu audijenciju u svojoj rezidenciji tijekom boravka u Hrvatskoj, Bogoslovnom sjemeništu, čime je završio radni dio prvog dana.

Predsjednik Mesić, kojemu je to četvrti susret s Papom, a treći otkad je predsjednik, izjavio je da je s Papom razgovarao o europskim temama te stanju u regiji i Hrvatskoj.

Izrazio je nadu da će Papine poruke koje pozivaju na opraštanje, ljubav i toleranciju ostaviti veliki trag u Hrvatskoj.

"Impresioniram sam snagom koju Sveti Otac pokazuje, a ovaj posjet velika je privilegija za Hrvatsku", naglasio je Mesić.

Na svečanom dočeku Pape u zračnoj luci na Krku, uz hrvatskog predsjednika bili su premijer Ivica Račan, predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Josip Lucić.

Od crkvenih velikodostojnika Papu su dočekali apostolski nuncij Giulio Einaudi, članovi Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije na čelu s Josipom Bozanićem i biskupi Riječke metropolije na čelu s nadbiskupom riječkim Ivanom Devčićem.

Iz zračne luke u Omišalj, Papa je automobilom stigao u pratnji osobnog tajnika Stanislawa Dziwisza, a iz Omišlja je katamaranom doputovao u Rijeku, gdje ga je dočekao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i više desetaka tisuća vjernika.

Papu je iz zračne luke na Krku ispratila pjesma "Rajska djevo, Kraljice Hrvata", u izvedbi Vojnog orkestra Hrvatske vojske, a u riječkoj luci su ga pozdravila crkvena zvona i pjesma "Papa među nama" koju su pjevali brojni vjernici.

Zrakoplov poglavara Katoličke crkve još su u hrvatskom zračnom prostoru "dočekala" dva MIG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ). MIG-ovi HRZ-a idućih će dana pratiti i zrakoplov "Croatia Airlinesa" kojim će za petodnevnog pohoda Hrvatskoj Papa iz Rijeke putovati u Dubrovnik, Osijek, Đakovo i Zadar.

"Obitelj - put Crkve i naroda" geslo je pohoda Pape Hrvatskoj, koje je njegovo 100. apostolsko putovanje u 25-godišnjem pontifikatu.

Njegov boravak u Hrvatskoj prati oko dvije tisuće akreditiranih novinara i fotoreportera.

Pročitajte više