Zaposlenica Royal Air Forcea: Išla sam u strahu na posao. Šef me stalno uznemiravao

Foto: EPA

Bivša zaposlenica Royal Air Forcea rekla je za BBC da se zaključala u toalet kako bi izbjegla stalno seksualno uznemiravanje od strane svoga šefa. Grace (što nije njeno pravo ime) dala je otkaz prošle godine jer se na poslu nije osjećala sigurno. Upozorila je druge žene da se ne priključe zračnim snagama. Rekla je da je način na koji su se iz RAF-a odnosili prema njenoj žalbi bio "traumatičan".

Iz RAF-a su rekli da se neprihvatljivo ponašanje "detaljno istražuje". Dodali su da su znatno poboljšali način na koji rješavaju žalbe. RAF je kritiziran zbog nedostatka reakcije kada je u javnost izašlo da je seksualno uznemiravanje žena u timu Crvenih strijela postalo "rašireno i normalizirano".

Grace je radila u RAF-u tri godine. Dala je otkaz jer ju je bilo strah odlaska na posao. Rekla je da je šef na poslu stalno komentirao njen izgled, često na eksplicitan način. "Nekoliko me puta ispitivao kako bih se ponašala tijekom seksa. Sjećam se da sam se nekoliko puta zaključala u toaletu jer jednostavno više nisam mogla biti sama u sobi s tom osobom."

Nakon što se Grace neformalno požalila na svog šefa, RAF ju je sankcionirao. Grace je naknadno podnijela formalnu žalbu, koju je RAF potvrdio. RAF je predložio da protiv njenog šefa bude podnesena "disciplinska mjera", ali odbio joj je reći što je poduzeto.  Rekla je da joj je situacija izazvala anksioznost te narušila mentalno zdravlje.

Jenniferina priča

Druga bivša zaposlenica RAF-a, Jennifer (također nije njeno stvarno ime), radila je kao inženjerka za Crvene strijele. Zaposlila se 2022. godine, dok je trajala istraga ponašanja u eskadrili. "Na prvi dan u eskadrili već sam doživjela nedopustivo ponašanje. Bila sam šokirana kad sam čula jako bezobrazne komentare o ženama u eskadrili", rekla je Jennifer. Naglasila je da se na nju gledalo kao da radi probleme jer se žalila na seksualno uznemiravanje i nasilničko ponašanje.

U studenom prošle godine, šef osoblja RAF-a sir Richard Knighton, bez rezerve se ispričao nakon što je istraga ukazala na ponašanje poput neželjenog fizičkog kontakta, seksualnih poruka i poziva na seks.

Jennifer je podnijela i formalne pritužbe nakon šest mjeseci koje je provela u službi. Zbog njezine pritužbe pokrenuta je istraga, ali nije rezultirala ničime, pa je ona dala otkaz. "Najviše sam se osjećala nesigurno jer su moje pritužbe bile ignorirane i sve su okrenuli protiv mene. Rekli su da sam za sve ja kriva ili da sam nešto krivo shvatila."

Obje su žene rekle da je izražavanje mišljenja završilo njihove vojne karijere.

Obećanje Radničke stranke

Ministarstvo obrane provelo je anketu koja je pokazala da 92% zaposlenika RAF-a, koji su bili diskrimirani ili omalovažavani, nisu podnijeli žalbu, od kojih njih 61% misli da ona ne bi ništa promijenila. Jedna od deset žena rekla je da je bile seksualno uznemiravane u zadnjih 12 mjeseci.

Radnička stranka zatražila je da Ministarstvo obrane više ne rješava te pritužbe. Prisegli su da će, ako osvoje izbore, izabrati službenika koji će odgovarati izravno Parlamentu i imati moć započinjanja istraga.

Pročitajte više