Zaposlenici osječke poslovnice Raiffeisen banke ukrali 12 milijuna kuna

TROJE zaposlenika osječke poslovnice Raiffeisen banke (RBA) privedeno je u petak istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku zbog sumnje da su zloporabom položaja i ovlasti sudjelovali u financijskim malverzacijama kojima su za 12 milijuna kuna oštetili jednu stranu tvrtku, inače vjerovnika RBA.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku istražni zahtjev protiv hrvatskih državljana (1980., 1959. i 1959.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, te protiv hrvatskog državljanina (1977.) zbog osnovane sumnje da je navedenu trojku poticao na zlouporabu položaja i ovlasti te na krivotvorenje isprave.

Osnovano se sumnja da je na poticaj 30-godišnjeg osumnjičenika, tijekom rujna 2007. godine u Osijeku, između njega te prvoosumnjičenika, drugoosumnjičene i trećeosumnjičene, svi troje djelatnici RBA, stvoren dogovor da sa žiro-računa tvrtke čiji je osnivač inozemna pravna osoba, temeljem krivotvorene dokumentacije, neovlašteno podignu 12 milijuna kuna.

Tako je osumnjičeni 27-godišnjak u bazi podataka banke utvrdio podatke o osobama ovlaštenim za raspolaganje novčanim sredstvima, a 30-godišnjak je pribavio krivotvorenu putovnicu na ime osobe ovlaštene za podizanje novca s ovog računa i predao je za sada nepoznatoj osobi.

Ta je osoba u poslovnici banke u Osijeku zatražila od drugoosumnjičene i trećeosumnjičene isplatu 12 milijuna kuna. Iako svjesni da se ne radi o ovlaštenoj osobi, one su obje, prema ranijem dogovoru, mimo pravila o poslovanju banke odobrile ovu isplatu navedenog novca nepoznatoj osobi.

Time je na štetu RBA, prvoosumnjičeniku, četvrtoosumnjičeniku i nepoznatoj osobi pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 12 milijuna kuna.

Osumnjičeni 27-godišnjak i obje osumnjičene 48-godišnjakinje su uhićeni i nalaze se u pritvoru u Zatvoru Osijek te je državno odvjetništvo u istražnom zahtjevu protiv njih predložilo određivanje pritvora zbog mogućnosti ometanja istrage i posebno teških okolnosti pod kojima je djelo počinjeno.

Protiv četvrtog osumnjičenika (1977.), koji se nalazi u bijegu, predloženo je određivanje pritvora i raspisivanje tjeralice.

I.K.

Pročitajte više