Zapovjednik njemačke mornarice podnio ostavku zbog izjava o Ukrajini

Foto: Profimedia

ZAPOVJEDNIK njemačke mornarice podnio je ostavku zbog komentara koje je dao o Ukrajini. Kay-Achim Schönbach je rekao da je ideja da Rusija želi napasti Ukrajinu besmislena. Dodao je da je sve što Putin želi bilo poštovanje.

Nekoliko zemalja isporučilo je oružje Ukrajini, uključujući SAD i UK. No Njemačka je odbila zahtjev Ukrajine za streljivom. Rusija je odbacila tvrdnje da namjerava napasti Ukrajinu.

No, predsjednik Vladimir Putin uputio je zahtjeve Zapadu za koje kaže da se tiču ruske sigurnosti, uključujući da se zaustavi pridruživanje Ukrajine vojnom obrambenom savezu NATO-u.

Također, želi da NATO napusti vojne vježbe i prestane slati oružje u istočnu Europu, videći to kao izravnu prijetnju sigurnosti Rusije.

U međuvremenu je Ujedinjeno Kraljevstvo optužilo Putina za planiranje postavljanja promoskovske figure na čelo ukrajinske vlade.

"Putin zaslužuje poštovanje, lako mu ga je dati"

Schönbach je u subotu rekao da je podnio ostavku na svoju funkciju "s trenutnim učinkom" kako bi "spriječio daljnju štetu". On je to komentirao dok je u petak govorio na think-tank raspravi u Indiji, a video je kasnije objavljen na društvenim mrežama.

U videu Schönbach kaže da Zapad mora tretirati Putina kao ravnopravnog. “Lako mu je odati poštovanje koje doista zahtijeva, a također vjerojatno zaslužuje”, rekao je.

Dodao je da je poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, "nestao i nikada se neće vratiti". Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova opisalo je Schönbachove komentare kao "kategorički neprihvatljive".

Njemačka odbila poslati oružje Ukrajini

Šef NATO-a upozorio je da postoji stvarna opasnost od novog sukoba u Europi nakon što se procjenjuje da se oko 100.000 ruskih vojnika okupilo na granici.

Oko 90 tona američke "smrtonosne pomoći" stiglo je u Ukrajinu, usred napetosti zbog gomilanja ruskih vojnika na granici. Velika Britanija je ranije ovog tjedna objavila da šalje obrambeno oružje i dodatne vojnike na obuku. Nekoliko drugih članica NATO-a šalje vojni materijal ili raspoređuje snage.

Njemačka je odbila poslati oružje Ukrajini, a umjesto toga ponudila je slanje terenske bolnice. Navodno je blokirala pokušaje Estonije da Ukrajini pošalje oružje njemačkog porijekla, navodi Wall Street Journal.

Ministrica obrane Christine Lambrecht izjavila je za Welt am Sonntag da je Berlin već isporučio respiratore Ukrajini, a teško ozlijeđeni ukrajinski vojnici liječe se u njemačkim vojnim bolnicama. Ukrajina je osudila odgovor Njemačke, optužujući Berlin da podriva jedinstvo Zapada odbijanjem prebacivanja oružja Ukrajini ili dopuštajući nekim od svojih saveznika da to učine.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je u nizu postova na Twitteru da je njemački stav potaknuo Putina na napad.

Pročitajte više

 

Pročitajte više