Zapovjedniku "Kažnjeničke bojne" Andabaku novo suđenje za šverc 660 kilograma kokaina

IVANU ANDABAKU i britanskom državljaninu Paulu Farrowu Vrhovni sud je jučer ukinuo oslobađajuću presudu riječkog Županijskog suda zbog šverca 600 kilograma kokaina. Žalbu na tu presudu uložilo je riječko Županijsko Državno odvjetništvo te se suđenje mora ponoviti.

Cijeli slučaj je počeo kada je hrvatska policija u prosincu 1999. godine u riječkoj luci pronašla kontejner u kojem je bilo 660 kilograma kokaina vrijednog oko 350 milijuna kuna. Cijeli slučaj je policija tajila od javnosti te je nastavila pratiti put droge koja je u ožujku 2000. godine završila u gambijskoj luci Banjul. Po nju je došao sin visokog gambijskog političara u čijoj pratnji je bio optuženi Farrow.

Državno odvjetništvo pronašlo dokument koji povezuje švercere iz Južne Amerike i Europe

Šest mjeseci kasnije zbog te droge uhićen je i general HVO-a Ivan Andabak. Oslobađajuća presuda za Andabaka i Farrowa izrečena je u studenom 2007. godine. Vrhovni sud je tu presudu ukinuo zato što je Državno odvjetništvo u međuvremenu uspjelo nabaviti dokument koji je povezao sve aktere šverca droge iz Južne Amerike u Europu. Taj dokument je teretnica iz koje se vidi kako je sporan kontejner s ribom naručila zagrebačka tvrtka Koren.

Na suđenju je Andabak tvrdio da nema veze s drogom te da mu se politički podmeće zato što je bio zapovjednik "Kažnjeničke bojne" Predraga Naletilića Tute. Još nije poznato kada će početi novo suđenje.

Pročitajte više