Zaprimljeno više kaznenih prijava zbog navodnog kupovanja vijećničkih mandata

URED za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) i Državno odvjetništvo zaprimili su više kaznenih prijava zbog navodnog kupovanja vijećničkih mandata, potvrdilo je danas Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH), no, kažu, u najvećem broju predmeta izvidi još nisu dovršeni.

Osim o navodnom kupovanju vijećničkih mandata, u kaznenim prijavama i podnescima govori se i o primanju novca zbog određenog načina glasovanja, krivotvorenju izjava o ostavci na vijećnički mandat i sklapanju "sponzorskih ugovora", rekli su Hini iz DORH-a.

"Sve navodne kupnje vijećničkih mandata predmet su izvida USKOK-a i drugih nadležnih tijela Državnog odvjetništva", rekla je glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin.

Pritom napominje da su sve prijave i podnesci dostavljeni policiji radi provođenja izvida. No, u najvećem broju predmeta izvidi do danas nisu dovršeni.

"Oni predmeti koji su zaprimljeni trenutačno su u postupku razmatranja, a po dovršetku tog postupka bit će odlučeno o daljnim potrebnim radnjama", naglašavaju u Državnom odvjetništvu.

Pritom ne preciziraju koliko je kaznenih prijava podneseno, tko ih je podnio i protiv kojih osoba i o kolikom broju predmeta je riječ.

Raspravu o trgovanju vijećničkim mandatima danas je interpelacijom u Hrvatskom saboru potaknuo SDP, koji od Vlade traži da se očituje o navodnom kupovanju glasova i mandata u pojedinim lokalnim samoupravama nakon svibanjskih lokalnih izbora.

Pozivajući se na medijske napise o navodnoj kupnji mandata u Sisku, Karlovcu, Osijeku, Velikoj Gorici i Dubrovniku, SDP predlaže Saboru da Vladu obveže da poduzme mjere kojima će se pojačati odgovornost lokalnih dužnosnika.

Pročitajte više