Zar je Buljubašić kriv što HDZ uhljebljuje svoje "stranačke vojnike"?

DANIMA  čitamo o aferama iz HEP-a. Ostalim danima o aferama iz HŽ-a. Ponekad nas zaskoči afera iz Ine. Povremeno i afera iz HAC-a. A ovih dana pravi slatkiš: stranački čovjek Rade Buljubašić vratio se iz Australije, dobio povoljan stan u Zagrebu, posao u HDZ-u, a plaću u HEP-u. Bila je to vijest dana. Ali ne i senzacija. Zašto?

Pa uglavnom iz istih razloga zbog kojih sve afere kojima smo zatrpani negdje od trenutka kad je Ivo Sanader zalupio vratima Banskih dvora s vanjske strane, ostaju samo priče za jednokratnu uporabu. Poput toalet papira. Obriši i baci. I čekaj još, jer rola je dugačka i materijala, falabogu, ima dovoljno.

Afere padaju s neba

Afere padaju s neba. Bez početka i kraja, bez uzroka i nadasve bez posljedica. Imaju lice, ali ne i naličje. Otkrivaju tko je kriv, ali ne i tko je odgovoran. To su senzacije koje nikoga više ne iznenađuju. Otkrića koja zapravo ništa ne otkrivaju. Skandali koji su ustvari sasvim uobičajeni i očekivani. Pa čemu onda služe?

Suočen s novinarskim pitanjima, Rade Buljubašić kaže da ne zna u čemu je problem. Ne vidi ništa sporno u činjenici da plaću prima u javnom poduzeću, a zapravo radi o tajništvu vladajuće stranke. Kao što se ne uzbuđuje previše zbog optužbi da je stan dobio protuzakonito. "Sad je kasno. Stan sam već otkupio".

Volontiranje i plaćeni nerad

I sad je taj povratnik iz Australije, HDZ-ovac koji je namjestio pobjedu Ivi Sanaderu na stranačkom saboru i tvrdio da njegov transfer u Hrvatsku neće koštati "kao transfer Marka Viduke" glavni negativac koji je pribijen na stup srama. Dok on tvrdi da "pola tjedna radi u stranci, a pola u HEP-u", Jadranka Kosor u jednoj rečenici najprije zahvaljuje medijima što su je obavijestili da jedan takav čovjek radi o njezinoj stranci, a onda u istom dahu spremno otkriva kako Buljubašić "povremeno volontira u HDZ-u". U tome i jest problem. Plaćen je tamo gdje NE radi.

No, nije to sad više bitno. Takvih buljubašića ima na desetine. Ma i na stotine. Ali ovaj konkretni Rade Buljubašić sigurno nije sam kupio stan po povlaštenoj cijeni. Niti je sam došao u HEP i rekao da bi volio primati plaću u toj firmi, a raditi negdje drugdje. Niti je puka slučajnosti da stranački čovjek (ne) radi u HDZ-u. Netko je to sredio, netko je to odobrio. A o takvima se ne piše ni ne priča. O njima se čuje jedino kad dobiju upalu pluća.

Buljubašić samo uzeo ponuđeno

Rade Buljubašić hvali se da je zajedno s Branimirom Glavašem omogućio Ivi Sanaderu da postane predsjednik HDZ-a. Za to je očito dobio zahvalnost u obliku stana i rente na teret poreznih obveznika. I zašto bi sad Buljubašić bio glavni krivac? Pa nije opljačkao banku. Došao je lijepo u Središnjicu stranke i uzeo ponuđeno. Kako i priliči punokrvnom HDZ-ovcu.

Slično je i sa svim ovim otkrićima koja sada kuljaju iz javnih poduzeća. Sada se otkrivaju svakakve manipulacije, opremom, nabavama, javnim natječajima, zapošljavanjima... Otkriva se nesavjesno i štetno poslovanje. Otkrivaju se golemi dugovi državi. Već mjesecima Ivan Mravak nalazi se na listi za odstrel. Ali nitko ne spominje one (ili Onog) tko je tog čovjeka držao na čelu HEP-a, kao što je tolerirao šefove drugih javnih poduzeća iz kojih je novac curio na sve strane. Ako nisu znali za ono što se zbiva, svejedno su odgovorni, jer neznanje nikoga ne ispričava. Ako su znali što se zbiva, pa to tolerirali, tada su još odgovorniji. Više od onih koji su s njihovim blagoslovom krali, varali i parazitirali.

Što javnost dobiva sa silnim aferama?

Imajući u vidu slučajeve poput Buljubašića, volontera HDZ-a koji prima plaću u HEP-u, doista je smiješno govoriti o nekakvim "donatorima HDZ-a", od velikih hotelijera do malih klesara iz Pušće Lijeve. Sada se vidi da je cijela Hrvatska njihov donator: od proračuna do javnih poduzeća. Ali što bi rekao Rade iz Melbournea: "Sad je kasno".

I baš zbog toga, postavlja se pitanje što javnost dobiva s gomilom tih afera koje padaju s Marsa? S aferama koje otkrivaju ono očito? I još više, s aferama koje nemaju ishod, već završavaju onoga trenutka kad novinar stavi točku na tekst?

Zapravo, ne dobiva ništa. Osim jednokratne zabave. Jednima je to samo potvrda onoga što su odavno znali, drugima puka medijska izmišljotina. U prvima takvo gomilanje afera stvara osjećaj frustracije i nemoći, pojačava apatiju i indignaciju, dok u drugima potiče otpor: ako u svemu tome ima nekog krimena, valjda bi netko već bio procesuiran.

Kao što je ovih dana napisala Slavenka Drakulić, pišući o otkazu RTL-ovu snimatelju zbog sporne majice: "Građani moraju vjerovati da u ovoj zemlji ima pravde, jer kako će inače preživjeti sve nepravde koje im Vlada & co. dnevno servira". Ukoliko, pak, pravde nema, po toj logici nema ni krimena.

Afere kao čardak ni na nebu, ni na zemlji

I tako, sve prolazi kao na pokretnoj traci, ne uspijemo probaviti jednu aferu, a već ju sustiže druga, u isto vrijeme jednako šokantna i otrcana. I taman kad svi očekuju sankcije, slučaj završi u bespućima Državnog odvjetništva ili na namrštenom čelu premijerke Kosor ili na milijunskim otpremninama. Što bi rekao Rade Australac: "Sad je kasno. Stan sam već otkupio".

Međutim, barem netko dobro živi od ovih afera koje izgledaju kao čardak ni na nebu, ni na zemlji. Koliko god paradoksalno zvučalo, HDZ-ova vlast radije bi da se javnost zabavlja križevima, Buljubašićima, Mravakima, nego čudovišnom nelikvidnošću, proračunskim bezdanom ili kriznim haračem. Bolje da se mlati po egzemplarima, nego po onima koji su ih stvorili.

Izbačen iz stranke zato što je volontirao?

I tako je marljivi HDZ-ovac Rade Buljubašić nakon ovog otkrića izbačen iz stranke. Kao da je čovjek nešto skrivio. Je li možda dobio otkaz u HEP-u gdje se nije pojavljivao na poslu? I znači li to da će sada krenuti masovna čistka u vladajućoj stranci, svih koji volonterski rade u stranci, a primaju plaću na drugom mjestu? E to bi tek bio skandal vrijedan pažnje.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više