Zar smo sumnjali da će se Hloverka odreći Sutlića?

JADAN Vanja Sutlić. Godinama je na pasja kola branio Hloverku Novak Srzić. Vratio je s Nove TV, oprostio odštetu od par desetaka tisuća eura, tvrdio da je velika profesionalka, da nema veze što je bila u HDZ-u jer "i on je bio u Partiji", odbijao je napade HND-a na njezin račun poručujući im "neka bolje pometu pred svojim vratima", branio novu urednicu od optužbi za korupciju i nelojalnost, štitio u aferi Moire... Nema što nije radio. Sav svoj kredibilitet uložio je Hloverkinu zaštitu. A sada mu ona okreće leđa.

> Tema: Vanja Sutlić nazvao novinarku "četničkom kurvetinom"

Hloverka na strani Dobra i Pravde

Najprije je kolegij Informativnog programa odbio Sutlićev zahtjev za gostovanjem u Dnevniku, potom nisu objavili ni riječ s njegove konferencije za novinare, da bi cijeli jučerašnji dan Hloverka nazivala novinarske redakcije nudeći izjavu o tome kako se ograđuje od otkaza novinarima. "Ne mislim da bi oni trebali dobiti otkaze, bilo bi to previše radikalno", izjavila je Hloverka, stajući tako na stranu Dobra i Pravde.

Tko je uopće u to sumnjao? Tko je bio toliko drzak da pomisli kako Hloverka - i sama eminentna novinarka - u ovoj situaciji ne bi bila solidarna s kolegama, odana profesiji, vjerna slobodi govora, spremna pomoći ugroženim novinarima i medijima? Ona je oduvijek na strani istine i istina je oslobađa.

Neka vide svi diletanti koga su opanjakavali

Sad se vidi da su sve one optužbe na njezin račun bile tek zlonamjerne objede. O tome kako je stavljala novinare na led, zabranjivala pristup HTV-u nepoćudnim gostima, podilazila političkim moćnicima i krupnom kapitalu, voljela Tita i služila Tuđmanu, a sada čak i mahala ustaškom zastavom... Sad se vidi da ona jednostavno nije takva osoba.

Velika profesionalka i ljudina (ili možda "ženetina"?)

Neka sad i Sanja Mikleušević vidi koliko je bila u krivu kad se javno usprotivila Hloverkinu imenovanju na mjesto glavne urednice Informativnog programa. Neka isto vide svi oni jalnuški diletanti koji su njezin povratak na Prisavlje nazivali civilizacijskom sramotom i sveopćim potopom javne televizije, koliko je ona zapravo kvalitetna akvizicija. Koliko je spremna pomoći. Koliko je velika u praštanju kad je čak prešla preko višegodišnjih kritika koje su joj upućivane preko Indexa i jedno Otvoreno posvetila upravo hakerskim napadima na taj, kako joj se omaklo neki dan, "najčitaniji hrvatski portal".

Pa tko bi uopće mogao i pomisliti da bi jedna takva profesionalka i ljudina (paše li ovdje termin "ženetina"?) podržala mobbing i šikaniranje novinara? I kome bi palo na pamet da bi jedna osoba koja se tako bjelodano ograđuje od Sutlićeva "četnikovanja" mogla na svoj prozor vješati ustašku zastavu? Dajte, budimo ozbiljni. Pa govorimo o Hloverki, novinarskom bardu i nacionalnoj vrednoti. O ženi koja se ne okreće kako vjetar puše, već prisiljava vjetar da slijedi njezinu pravedničku silinu.

Principi iznad svega, pa i ulizivanja!

A znate u čemu se posebno očituje njezina grandioznost? U tome što se nije prodala Sutliću. To nikada! To što ju je on doveo na Prisavlje, branio od tužbi, pritužbi i optužbi, dao joj da radi što hoće, da se iživljava na novinarima i programu, da upada iz afere u sramotu, ne znači da mu ona automatski nešto duguje. Da bi se sada trebala svrstati na njegovu stranu. Nema šanse! Nema prodaje! Principi iznad svega, pa i ulizivanja! I tako dalje i tome slično.

Hloverka je Prorok među Judama

Pa čak ni to što je Vanja Sutlić sramotnim ispadom opet spasio Hloverku, zasjenivši svojim skandalom njezino okačivanje ustaške zastave na pročelje kuće, također kod glavne urednice ne igra ulogu. Nije da Hloverka bježi od svog grijeha, sačuvaj nas Bože. Dapače, ona zove novinarske redakcije i poučava ih osnovama novinarstva, tumači urednicima kako ustaška zastava na njezinoj kući uopće nije vijest i usput dijeli dobronamjerne savjete kako im ne bi bilo dobro da to objave jer bi time samo osramotili profesiju do koje ona tako drži. A to što u tom poučavanju ipak nije bila do kraja uspješna, samo svjedoči u prilog tezi kako je ona jedina istinska novinarska veličina. Prorok među Judama.

Sutlić je bio u pravu kad je branio Hlo

Kvragu, pa nije li ta ista Hloverka nedavno s Denisom Latinom osnivala paralelni ogranak HND-a na Prisavlju, ne bi li i na taj način dala svoj obol razvoju modernog i kvalitetnog novinarstva? I nije li, širokogrudna kakva jest, ukinula Latinicu kako bi svom prijatelju Latinu omogućila da se upusti u predsjedničku utrku? I uostalom, nije li, požrtvovna kakva jest, vodila program iz bolesničke postelje i još si pored svih obaveza koje savjesno ispunjava, natovarila na grbaču još i vođenje emisije? Pa dobra djela ispadaju iz Hloverke kao buhe iz psa skitnice.

Dakle, to što se ona sada okreće protiv Vanje Sutlića i svrstava uz one nezahvalnike koji su je opanjkavali i bojkotirali, nije nikakav oportunizam. Hloverka vjerojatno ne zna ni što ta riječ uopće znači.

Nije to čak ni nagon za preživljavanjem. Ni bježanje od onoga koga su svi već proglasili "gubavcem". To je prirodno stanje stvari na medijskoj sceni. I ne treba se Sutlić sada osjećati izdan od Hloverke. Pokazalo se da je stvarno bio u pravu kad ju je godinam na pasja kola hvalio.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više