Zaraćene strane u Liberiji prekinule pregovore

LIBERIJSKE zaraćene strane prekinule su u četvrtak kasno navečer pregovore o razoružanju zbog spora oko podjele dužnosti u vladi, dovodeći u pitanje mir u zemlji postignut ljetos nakon 14 godina rata.

Dužnosnici UN-a, pod čijim se pokroviteljstvom vode pregovori, objavili su kako su predstavnici pobunjenika i zbačenih vlasti, neočekivano se ujedinivši protiv sadašnjeg predsjednika prijelazne vlade Gyude Bryanta, zajedno napustili pregovore s porukom da će započeti s razoružavanjem tek kad se postigne dogovor oko imenovanja u vlasti.

"Odjurili su i svi smo ostali otvorenih usta" kazao je jedan od dužnosnika UN-a koji je prisustvovao sastanku.

"Kazali su kako neće početi s razoružavanjem dok se ne razriješi spor oko imenovanja."

Misija UN-a u toj zemlji upozorila je kako napuštanje pregovora dovodi u pitanje sve napore uložene u postizanje mira u Liberiji.

Razoružavanje bi trebalo započeti 1. prosinca, a borci bi oružje trebali predati na tri lokacije na kojima bi se i upisali u programe obuke.

Razoružanje oko 40.000 liberijskih pobunjenika od kojih su mnogi djeca i mladi ljudi obučeni za pljačku i ubijanje, ključni je dio mirovnog sporazuma postignutog u kolovozu.

Bryant je, nakon odlaska s položaja bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora, prošlog mjeseca preuzeo dužnost predsjednika prijelazne vlade koja okuplja tri frakcije.

U zajedničkoj izjavi pobunjenici i predstavnici bivših vlasti optužili su Bryanta da je prekršio mirovni sporazum imenovanjima oko kojih se prethodno nije s njima posavjetovao.

Pročitajte više