Što se događa s koronom u Švedskoj? Zaraženih je manje, ali vlasti ne popuštaju mjere

Foto: EPA

STOPA zaraze u Švedskoj neprestano pada već 24 dana zaredom i s rekordnih 925 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, danas je incidencija pala na 443 zaražena (u Hrvatskoj oko 200, u Bosni i Hercegovini oko 120, u Sloveniji oko 800). U snažnom je padu i broj pacijenata s koronavirusom u bolnicama te broj pacijenata na odjelima intenzivnog liječenja. Od početka siječnja broj pozitivnih testova pao je s 21 na 12 posto uz otprilike 200.000 obrađenih uzoraka tjedno.

Postupno se počela smanjivati i stopa smrtnosti koja je obično zadnji pokazatelj da je najgore prošlo.

Oprez zbog britanskog soja

Ipak, javnozdravstveni dužnosnici i dalje pozivaju na oprez, ponajprije zbog britanskog soja koronavirusa koji je još prije nekoliko tjedana stigao u Švedsku. Dosad je otkriveno pedesetak slučajeva zaraze britanskim sojem i nekoliko slučaja južnoafričkog soja, no nema sumnje da je stvarni broj kudikamo veći.

Naime, trenutačno se sekvencira samo jedan posto pozitivnih nalaza, pa je zapravo nemoguće spoznati točno stanje. Osim toga, u nekim slučajevima uopće se ne zna izvor zaraze. Zbog bojazni da je britanski soj zarazniji i smrtonosniji od običnog, Švedska je prvi put nakon Drugog svjetskog rata postavila granične kontrole prema susjednoj Norveškoj koja bilježi već 154 takva slučaja. 

Vrhunac drugog vala je možda prošao

Zasad ipak sve ukazuje da je vrhunac drugog vala zaraze prošao i da nastupa određeno olakšanje ponajprije za zdravstveno osoblje koje je već gotovo godinu dana pod snažnim pritiskom. Međutim, lider švedske borbe protiv pandemije i glavni državni epidemiolog Anders Tegnell naglasio je kako bolja epidemiološka situacija ne znači i ublažavanje mjera. Iako su one po svakodnevicu građana bitno blaže nego u većini europskih zemalja, za neke djelatnosti imaju neizbježne financijske posljedice.

Kafići, restorani, hoteli i druge ugostiteljske djelatnosti, doduše, nisu zatvoreni, ali im je ograničen broj gostiju i što je mnogima u Švedskoj iznimno važno, zabranjeno im je služiti alkohol nakon 20 sati.

"Teško je proniknuti u matematiku ovog pada. Čini se da je ova bolest vrlo osjetljiva u određenoj točki. Kad se reprodukcijski broj spusti malo ispod 1, zaraza se naglo povlači i obrnuto, naglo raste kad je reprodukcijski broj malo iznad 1. Treba reći i da je cijepljenje počelo tek prije mjesec dana i da ćemo s vremenom dosegnuti razine koje će barem malo utjecati na stopu infekcije", rekao je Tegnell jučer.

Problemi s cjepivom

Zbog već poznatih problema s isporukom cjepiva, u Hrvatskoj i ostatku Europske unije, ni Švedska nije daleko odmakla u imunizaciji stanovništva. Ukupno je do 28. siječnja iskorišteno 230.517 doza Pfizer/BioNTechova ili Modernina cjepiva protiv covida-19, odnosno barem s jednom dozom cijepljeno je oko 2,65 posto populacije, što je otprilike u skladu s europskim prosjekom. Jedva 15-ak tisuća Šveđana, mahom starijih od 80 godina i zdravstvenih djelatnika, primilo je obje doze.

Među njima je i desetak štićenika jednog doma za starije u Göteborgu koji su se unatoč tome zarazili koronavirusom. Sve ukazuje da su im je zarazu prenijelo necijepljeno osoblje. Zaraženi su prvu dozu Pfizer/BioNTechova cjepiva primili 27. prosinca, a drugu 19. siječnja, pa je švedske medije zanimalo zašto nisu bili zaštićeni s obzirom na proklamiranu 95-postotnu učinkovitost cjepiva. No, stručnjaci kažu da u ovome nema ničeg neobičnog i da vjerojatno nije prošlo dovoljno vremena nakon druge doze da se razvije imunitet.

"Cjepivo štiti od bolesti, ali ne nužno i od zaraze. Prema kliničkim studijama, procijepljena osoba neće se teže razboljeti, no nema jamstva da se neće zaraziti. Isto tako, vjerujem da je procijepljena osoba manje zarazna za druge", rekao je za švedski dnevni list Aftonbladet profesor biomedicinske analize na Institutu Karolinska Matti Sällberg, dodavši da je moguće kako je cjepivo slabije učinkovito kod starijih osoba.

80 posto Šveđana namjerava se cijepiti

Unatoč ovakvim slučajevima koji privlače pažnju skeptičnog dijela javnosti i sve manjem povjerenju koje uživaju Tegnell, Zavod za javno zdravstvo i premijer Stefan Löfven, gotovo 80 posto Šveđana namjerava se cijepiti. Prvotno je planirano da se svih punoljetnim građanima ponudi cijepljenje do kraja lipnja ove godine, no zbog kašnjenja u isporukama kampanja bi se mogla protegnuti i do jeseni.

Šef Zavoda za javno zdravstvo bez maske bio u javnom prijevozu

Zanimljivo je da se u istom danu pokazalo da je povjerenje građana prema Zavodu za javno zdravstvo s listopadskih 68 palo na 49 posto te je otkriveno da njegov ravnatelj i Tegnellov nadređeni Johan Carlson ne poštuje preporuke koje je sam propisao.

Carlson svaki dan vlakom putuje na posao u predgrađe Stockholma iz 70-ak kilometara udaljene Uppsale, a viđen je kako pritom u kasno popodne ne nosi masku, koju Zavod za javno zdravstvo preporučuje u javnom prijevozu od 7:00 do 9:00 i od 16:00 do 18:00 sati.

"Jednostavno nisam razmišljao da je vrijeme za masku. Naravno da je to nezgodno", rekao je Carlson za švedsku televiziju.

Pročitajte više