KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Doznali smo detalje o letu na kojem je bio mladić zaražen koronom

Foto: Pixsell

STOŽER je jučer objavio da imamo jednu novozaraženu osobu s područja Koprivničko-križevačke županije koja je stigla iz SAD-a.

U Croatia Airlinesu su za Index potvrdili da je osoba o kojoj je riječ u Hrvatsku stigla letom Croatia Airlinesa OU413 Frankfurt – Zagreb dana 31. svibnja 2020. godine. Na navedenom letu bilo je 66 putnika i 5 članova posade. Krizni stožer sad pokušava pronaći sve putnike s tog leta, a iz CA su im dostavili sve potrebne podatke.

"Krizni stožer Croatia Airlinesa 4. lipnja 2020. od Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ primio je zahtjev za dostavu podataka o putnicima koji su 31. svibnja putovali letom OU411 Frankfurt – Zagreb. S obzirom da je na navedenom letu putovao putnik kojem je kasnijom dijagnostičkom obradom potvrđeno da boluje od zarazne bolesti COVID-19 te sukladno protokolu za postupanje u takvim situacijama, Krizni stožer je nakon primitka zahtjeva odmah dostavio sve tražene podatke o putnicima i članovima posade na navedenom letu, sukladno Protokolu o postupanju s putnikom kod kojeg je naknadno dijagnostički utvrđena zaraza", rekli su u CA za Index.

Dodatno, dostavljene su, navode, i kopije PLF (Passenger Locator Form) obrazaca, koji se od početka epidemije obavezno ispunjavaju tijekom leta i čuvaju u arhivi dolazne zračne luke.

Kabinsko osoblje u izolaciji, letačko osoblje nije

Također, kabinska posada s navedenog leta je, kažu, po primitku obavijesti o zaraženom putniku preventivno stavljena van letačkih dužnosti do 14. lipnja, a sukladno mišljenju epidemiologa za letačko osoblje nema potrebe za samoizolacijom zbog toga što je pilotska kabina fizički odvojena od putnika.

"Sve mjere zaštite koje Croatia Airlines provodi od pojave epidemije bolesti COVID-19 u potpunosti su usklađene s odlukama i preporukama javnozdravstvenih tijela i zrakoplovnih vlasti, a tijekom leta obavezno je, podsjetimo, korištenje zaštitne opreme i sredstava za cijelu posadu (maske, rukavice, dezinficijensi) te u slučaju potrebe i upotreba zaštitnih naočala i zaštitnih odijela. Također, svi se zrakoplovi pojačano redovito čiste i dezinficiraju kako bi se i na ovaj način sigurnost putnika i posade zadržala na najvišoj razini", kažu u Croatia Airlinesu za Index.

Na letu iz Frankfurta na kojem je ranije bilo zaraženih, nije se zarazila nijedna stjuardesa

Također su nam rekli i da se na letu Croatia Airlinesa koji je stigao u Zagreb iz Frankfurta 2. svibnja, a na kojemu je bilo 14 osoba kojima je potvrđena zaraza koronavirusom, nije zarazio ni jedan član kabinskog osoblja.

U CA su nam rekli da kabinsko osoblje nosi maske i rukavice kako bi se spriječila njihova zaraza, a nošenje maski obavezno je i za putnike, dok rukavice nisu. Navode kako je zaraza u avionu svedena na minimum te da se cijelo vrijeme filtrira zrak.

Danas nema novozaraženih

Nacionalni stožer nedavno je objavio novo priopćenje o stanju oko koronavirusa u Hrvatskoj. Trenutno je samo 31 aktivni slučaj na području zemlje.

"Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24-satnom razdoblju je 0, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2247.

Novooboljelih nema.

Do sada je testirano 68.267 osoba, od toga 270 u posljednja 24 sata.

Na bolničkom liječenju je 12 osoba. Od toga su na respiratoru 3 pacijenta", stoji u priopćenju Stožera.

 

Pročitajte više