Zaraženo 12 Hrvata s leta iz Frankfurta. Ne zna se gdje je četvero putnika

Ilustracija: Pixsell

U HRVATSKOJ je u protekla 24 sata potvrđeno 11 novozaraženih koronavirusom, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Ukupno je učinjeno 47.480 testiranja, od toga 1409 u zadnjih 24 sata. Postotak pozitivnih je 4,65 posto”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Ne letu iz Frankfurta zaraženo 12 ljudi

Ravnatelj HZJZ-a je na press konferenciji otkrio i detalje o letu iz Frankfurta s kojega je zaraženo već 12 ljudi.

Na letu 2. svibnja iz Frankfurta za Zagreb bilo je 75 putnika, među njima i više radnika Đure Đakovića koji su se vraćali iz Švedske. Oni su se svi zajedno jednim kombijem vraćali na područje Brodsko-posavske županije. 

"Sada imamo ukupno devet radnika koji su oboljeli, koji su uglavnom iz Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije", rekao je Capak.

Osim radnika Đure Đakovića, prema dosad poznatim podacima zaražena su i tri putnika: jedan s područja Siska, jedan s područja Zadra te jedan strani državljanin koji je išao u Istru.

"Svi ostali koji su putovali tim letom su kontaktirani, neke od njih nisu uspjele još epidemiološke službe naći, gdje se nalaze, upozoreni su na tu situaciju i određena im je mjera samoizolacije", rekao je Capak.

Traga se za četvero putnika

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević za Dnevnik Nove TV otkrila je još neke detalje. Kaže da se traga za četvero putnika.

Kazala je da je od 71 putnika već prikupljena potpuna epidemiološka anamneza, a s još četvero putnika se uspostavlja kontakt. Ukupno je na letu bilo 75 putnika i članova posade, kazala je.

Na pitanje je li problem to što još nisu prikupljeni podaci četvero putnika, Grba-Bujević kaže da ne sumnja da će se i njih pronaći. ''Znamo da iz tog aviona nema puno pozitivnih, što znači da nisu svi korona bolesni. Treba vjerovati da će epidemiolozi odraditi svoj posao kao i svaki puta dosad'', poručuje Maja Grba-Bujević. 

Ravnateljica Zavoda za hitnu pomoć kaže da će se osobe koje ulaze u zemlju i dalje nadzirati. ''Počelo je s uvezenim slučajevima, ali tada su te zemlje već imale velik broj zaraženih. Mi ćemo sve učiniti da već i na granici upozorimo ljude što moraju činiti'', rekla je Grba-Bujević. Dodaje da je pred Hrvatskom težak izazov, ali vjeruje da će se uspješno izaći s krizom na kraj.

Šef istarskog Stožera upozorio na novu situaciju: Bit će jako teško locirati kontakte

Načelnik stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac gostovao je u RTL-u Danas.

Nakon 23 dana bez ijednog zaraženog danas je otkrivena jedna zaražena osoba u Istri, a osoba je stigla upravo ovim zrakoplovom u Hrvatsku. 

"2. svibnja dva zrakoplova su došla u Zagreb. Mi smo prekjučer dobili obavijest o ta dva zrakoplova i da je u tim zrakoplovima, u kojima je bio virus, bilo osam osoba s područja naše županije. Po dojavi smo odmah izvršili provjeru. Epidemiološka služba je odmah stupila u kontakt sa svim putnicima. Locirani su i na svu sreću njima je u tom trenutku još uvijek bio na snazi propis prema kojem im je u Zagrebu određena izolacija. Provjerilo se i otkrilo da su oni poštivali samoizolaciju i bili su u svojim domovima", kazao je Kozlevac. 

"U međuvremenu je gospodinu pozlilo i dobio je temperaturu i simptome. Javio se liječniku, otišli su u bolnicu, uzet je bris i konstatirano je da je pozitivan. Od danas je u OB Pula. Sutra će epidemiološka služba provjeravati i ostale putnike i to je procedura koja je odrađena na temelju propisa koji vrijedio tada. Od jučer više nema izricanja mjera samoizolacije na granici. Sada se samo dobije papir s preporukama HZJZ-a o samopoštivanju odnosno autoodgovornosti osoba koje ulaze u prostor. To je sada jedna druga situacija za razliku od ovog slučaja. Sada je moguće da će ljudi ulaziti u prostor gdje nećemo imati kontrolu njihovog kretanja, odnosno, ako se pojavi virus bit će jako teško locirati kontakte", rekao je Kozlevac te dodao da se sada jedino mogu pouzdati u samoodgovornost i ozbiljnost osoba koje dolaze. 
 

Pročitajte više